Existența unui raport privind această cercetare a fost dezvăluită la finalul săptămânii trecute, deși el fusese înaintat către Institutul de Sănătate Publică al SUA în august. Originar din Marea Britanie, Peter Daszak este un expert în ecologia bolilor, membru al Centrului pentru Infecție și Imunitate de la Columbia University, din SUA.

Acum membru OMS, a fost inclus, din partea SUA, în Comisia OMS-China, care a investigat originile pandemiei, dar nu a ajuns până acum la nicio concluzie. Daszak nu a menționat niciodată că a avut o colaborare cu laboratorul din Wuhan, nici că fundația sa, cu sediul la New York, ar fi primit finanțare federală pentru studiul coronavirusurilor, anterior pandemiei.

Punctul de vedere al Conducerii Editoriale a The Washinton Post:

“Prea multe întrebări sunt încă fără răspuns despre originile pandemiei. Deși ușile Chinei rămân închise, există căi importante și promițătoare de a investiga acest lucru în Statele Unite.

Cele două ipoteze majore privind originea coronavirusului sunt răspândirea zoonotică, prin trecerea de la un animal la om, posibil printr-o gazdă intermediară, iar a doua se referă la posibilitatea scăpării virusului, în mod accidental, de laborator din Wuhan.

Institutul de Virologie Wuhan (WIV) este unul dintre centrele majore din lume pentru studiul coronavirusurilor ce provin de la lilieci și unul dintre cele care a dezvoltat variante modificate genetic, capabile să infecteze celulele pulmonare umane.

Trecerea virusului de un animal la om poate fi o explicație plauzibilă, bazată pe experiența istorică, iar oamenii de știință ar trebui să o urmărească energic. Dar trebuie făcute eforturi similare și pentru a descoperi dacă o scăpare a virusului din laborator sau o infectare acolo a dus la pandemie.

Peter Daszak, președintele EcoHealth Alliance, o organizație nonprofit cu sediul în New York, a organizat un program de cercetare de cinci ani, finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA, pentru a studia coronavirusurile liliecilor și riscul potențial de propagare asupra oamenilor. O participare semnificativă la acest studiu a avut-o WIV (Laboratorul din Wuhan) și cercetătoarea Shi Zhengli. Guvernul Chinei, doamna Shi și domnul Daszak, toți insistă că laboratorul nu ar putea fi sursa tulpinii pandemice. Domnul Daszak a fost deosebit de agresiv în promovarea ipotezei că virusul a sărit în mod natural de la un animal la om, dar și în atacarea ipotezei privind scăparea acestuia din laborator, pe care a calificat-o ca fiind “o teorie a conspirației”.

Săptămâna trecută, a fost dezvăluit că EcoHealth Alliance a depus în august un raport privind cercetarea sa din 2018-2019. Raportul a întârziat doi ani, fără o explicație privind această întârziere, dar și fără să se știe despre acest studiu. S-a întâmplat să fie exact perioada de doi ani a pandemiei și a unei dezbateri intense, la nivel mondial, despre originile coronavirusului. Domnul Daszak nu a răspuns întrebărilor noastre privind această întârziere.

Raportul livrat în august și despre a cărui existență s-a aflat acum, descrie experimente, aprobate în prealabil de Institutul Național de Sănătate al SUA (NIH), pentru testarea infectării cu virusuri manipulate genetic pe șoareci, cu celule asemănătoare cu cele ale sistemului respirator uman. Aceste manipulări genetice au făcut virusurile mai letale pentru șoareci. Deși NIH insistă să declare că aceasta nu este o definiție exactă a obiectivelor cercetării finanțate și că acest experiment nu ar fi putut duce la tulpina care a declanșat pandemia, cu siguranță studiul ar fi trebuit să îndeplinească normele guvernului SUA privind o supraveghere mai strictă a acestui tip de cercetare.

Deși în continuare nu se cunosc prea multe despre modul în care a pornit pandemia, continuă să apară întrebări fără răspuns despre domnul Daszak și despre colaborarea acestuia cu WIV, laboratorul din Wuhan. Acest institut a fost în centrul dezbaterii publice asupra originii virusului, iar domnul Daszak este singurul american numit în misiunea comună China-OMS. De ce domnul Daszak nu a dezvăluit faptul că a propus, în 2018, Agenției de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării (DARPA) cercetarea coronavirusurilor de lilieci împreună cu WIV, care a presupus realizarea unei modificări genetice a proteinei Spike, care le-ar face să infecteze celulele umane, exact cum a făcut-o tulpina pandemică?

Ce știe despre bazele de date cu informații despre virusuri, publice până în 2019, dar pe care WIV le-a retras de pe internet pe 12 septembrie 2019 și nu le-a mai publicat niciodată?

Știe domnul Daszak ce cercetări ar fi făcut WIV pe cont propriu, în timpul sau după colaborarea lor? Mai exact la ce anume s-a lucrat la WIV în lunile dinaintea pandemiei?

Domnul Daszak trebuie să răspundă la aceste întrebări înaintea Congresului. A beneficiat de fonduri federale nerambursabile și este pe deplin potrivit ca Congresul SUA să insiste pe responsabilitate și transparență. De asemenea, ar putea ajuta lumea să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat în Wuhan.”

Boardul Editorial al The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday