Comisia Europeană intervine în criza energetică cu un set de măsuri recomandate statelor membre. Propune sprijinirea consumatorilor vulnerabili din fonduri UE, posibilitatea amânării facturilor și evitarea deconectării celor care nu mai pot plăti, dar reducerea unor impozite sau ajutoare de stat pentru firme.

Comisia a pus la dispoziția statelor membre “un set de instrumente” pe care le pot utiliza pentru a aborda impactul imediat al creșterilor actuale ale prețurilor și în pregătirea celor viitoare.

Măsuri imediate pentru protejarea consumatorilor și a firmelor:

  • Sprijin de urgență pentru consumatorii cu venituri reduse, de exemplu prin bonuri de valoare sau plăți parțiale ale facturilor, care pot fi sprijinite cu fonduri UE;
  • Posibilitatea amânării temporare a plății facturilor;
  • Măsuri pentru evitarea deconectării celor care nu pot plăti;
  • Reduceri temporare, direcționate, ale impozitelor pentru gospodăriile vulnerabile;
  • Ajutor de stat pentru companiile sau industriile afectate de creșterea prețurilor, în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat;
  • Controale pentru verificarea unor eventuale înțelegeri anticoncurențiale pe piața energiei;
  • Facilități și măsuri pentru un acces mai larg la energia regenerabilă.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: “Pe măsură ce ieșim din pandemie și începem redresarea economică, este important să protejăm consumatorii vulnerabili și să sprijinim companiile europene. Comisia ajută statele membre să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul asupra gospodăriilor și întreprinderilor în această iarnă.”

Potrivit Comisiei, creșterea actuală a prețurilor necesită un răspuns rapid și coordonat. Cadrul legal existent permite UE și statelor sale membre să ia măsuri pentru a aborda impactul imediat asupra consumatorilor și întreprinderilor, iar aceste măsuri ar trebui să fie ușor de reglat în primăvară, când se așteaptă ca situația să se stabilizeze.

În același timp, Comisia mai arată că “tranziția la o energie curată este cea mai bună asigurare împotriva șocurilor de preț din viitor și trebuie accelerată. UE va continua să dezvolte un sistem energetic eficient, cu o cotă mare de energie regenerabilă.”

Măsuri pe termen mediu:

  • Intensificarea investițiilor în surse regenerabile de energie și în eficiența energetică;
  • Dezvoltarea capacităților de stocare energetică;
  • Revizuirea reglementărilor privind securitatea aprovizionării pentru a asigura o mai bună utilizare a stocurilor de gaze;
  • Va fi luată în calcul achiziția comună de gaze de către statele membre, în mod voluntar;

Comisarul Kadri Simson va prezenta comunicarea și setul de instrumente propuse de Comisia Europeană deputaților din Parlamentul European, chiar mâine, iar apoi le va discuta cu miniștri energiei din statele membre, pe 26 octombrie, după Consiliul European din 21-22 octombrie.

Comisia dă asigurări că își va continua schimburile cu administrațiile naționale, cu industria, grupurile de consumatori și partenerii internaționali pe această temă importantă și este pregătită să răspundă la orice cerere suplimentară din partea statelor membre.

Comunicatul integral al Comisiei Europene

Folosim cookies