Abordarea guvernului britanic a fost inițial aceea de a obține imunitatea colectivă prin infectarea unui număr cât mai mare de englezi, strategie care a întârziat introducerea restricțiilor și a condus la pierderea de vieți, se arată în documentul de 150 de pagini. Decidenții britanici nu au luat în calcul restricțiile, așa cum se întâmpla în alte părți ale lumii, mai ales în Asia, care a impus încă de la început controale dure la frontiere.

Prea puține lucruri au fost făcute la început, în condițiile în care din China și Italia veneau semnale că virusul era foarte periculos, că se răspândea rapid și că nu exista un tratament. Specialiștii guvernului și-au schimbat recomandările în privința necesității unei carantine abia pe 16 martie 2020, dar aceasta a fost efectiv introdusă abia o săptămână mai târziu. Raportul arată că acest calendar întârziat nu a fost accidental, nici afectat de birocrație și nici de neînțelegerile dintre guvern și grupul (SAGE) de experți, ci a reprezentat decizia politică a guvernului.

Raportul numește și evenimente concrete care au provocat, cel mai probabil, răspândirea Covid, cum ar fi meciul dintre Liverpool și Atletico Madrid din 11 martie 2020 (cu peste 50 de mii de spectatori) sau festivalul de la Cheltenham, din aceeași perioadă, cu 250 de mii de participanți.

Alt aspect criticat este lentoarea cu care a fost implementat programul național de testare și urmărire a persoanelor care au intrat în contact cu bolnavii cu Covid, care a început efectiv în mai, deși primele teste au fost dezvoltate din ianuarie. 

În raportul întocmit de două comisii de specialitate care reunesc parlamentari din toate partidele, este recunoscut însă și succesul campaniei de vaccinare, “una dintre cele mai eficiente inițiative din istoria Regatului”. Un purtător de cuvânt al guvernului a lăudat efortul colectiv al britanicilor “datorită cărora sistemul nostru de sănătate nu a intrat în colaps”.

Documentul mai demonstrează și că pandemia a exacerbat inegalitățile sociale, economice și în materie de sănătate existente la nivelul societății engleze, subliniind rata deceselor “inacceptabil de mare” în rândul minorităților etnice și a persoanelor vulnerabile (cu dizabilități sau autism), se mai arată în document. De asemenea, comisiile au mai recunoscut meritul guvernului și a sistemului de sănătate în creșterea capacității unităților de terapie intensivă.

“Administrația a îmbinat marile realizări cu marile eșecuri. Este esențial să învățăm din toate”, conchide raportul. 

Opoziția arată că documentul scoate la iveală “erorile monumentale” făcute de guvern, în timp ce asociațiile care reprezintă urmașii celor decedați în pandemie îl consideră incomplet.

Sursă alternativă: BBC 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday