Întrunit joi seară, Biroului Executiv Național al PNL a votat cu unanimitate ca propunerea de prim-ministru pentru consultările convocate luni de președintele Iohannis să fie Florin Cîțu. Potrivit comunicatului PNL, propunerea trebuie validată de Biroul Politic Național al PNL. Totuși, la finalul lunii septembrie, fostul președinte al partidului, Ludovic Orban, declara că propunerea de prim-ministru nu este validată de BPN (dominat de Cîțu) ci de Consiliul Național.

Într-un caz similar din februarie 2020, când Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru imediat după ce guvernul acestuia fusese demis prin moțiune de cenzură, sesizată de președinții Camerelor, CCR a decis că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern” și l-a obligat pe președinte să facă o altă nominalizare.

Deși, în sine, este discutabil dacă decizia CCR din februarie 2020 ar constitui un precedent sau măcar o practică constituțională potrivit căreia președintele nu ar avea voie să redesemneze un prim-ministru care tocmai a fost demis prin moțiune de cenzură, aceasta nu interzice PNL să-l repropună pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru.

În același timp, dacă totuși președintele decide să îl nominalizeze pe Cîțu, în ciuda declarațiilor publice ale celorlalte partide că nu îl vor vota și în ciuda deciziei CCR de anul trecut, numai procedura unui conflict între Parlament și Președinte ar mai prelungi criza politică cu cel puțin două-trei săptămâni, așa cum s-a întâmplat în februarie 2020, sau chiar în septembrie 2021, în cazul sesizării privind moțiunea de cenzură.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday