În urma declarațiilor președintelui Vladimir Putin conform căruia Rusia poate stabiliza piața globală a energiei, iar Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, va trimite, prin Ucraina cantități mai mari către Europa decât este prevăzut în contractul pentru acest an, prețurile gazelor au început să scadă în majoritatea țărilor europene. 

Cotațiile la Amsterdam au scăzut imediat după declarația lui Putin cu 7,3%, după o scumpire anterioară de 40%. În Marea Britanie, prețul combustibilului a scăzut cu 7,4%, după o creștere de 39%. Ambele valori au rămas totuși la un nivel de șase ori mai mare decât media ultimilor cinci ani pentru această perioadă a anului. 

Totuși, declarațiile lui Putin au lăsat loc de interpretări, acesta subliniind că noile sisteme de conducte ale Rusiei sub Marea Neagră și Baltică (Nord Stream 2) sunt superioare din punct de vedere economic și ecologic, iar exportul prin Ucraina este “neprofitabil din punct de vedere economic pentru Gazprom, deoarece este mai scump”.

Scumpirea gazelor din această toamnă a fost rezultatul reducerii cantităților furnizate de Rusia către Europa prin Ucraina, în încercarea de a forța deschiderea Nord Stream 2, care leagă Rusia direct de Germania. Deși aceasta este gata, statele UE condiționează punerea sa în funcțiune de un acord de aprovizionare al Ucrainei, pentru a reduce posibilitatea Rusiei de a lăsa această țară în frig pe perioada iernii. Ca urmare a acestor șicane, depozitele de gaze pentru iarnă sunt acum mai mici cu 25% decât de obicei, iar acest lucru a mărit prețurile, iar ulterior a scumpit și energia.

Analiza intergrală pe Bloomberg  

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday