Dacă primele 2,5 milioane de decese s-au produs într-o perioadă de peste un an de la debutul pandemiei și au fost provocate de șase tipuri de tulpini diferite ale coronavirusului, cele mai multe dintre cele 2,5 milioane de decesele din ultimele opt luni au fost cauzate de răspândirea variantei Delta, identificată în India la finalul anului 2020. 

Această accelerare a pandemiei s-a produs în prima jumătate a anului 2021, administrarea vaccinurilor la nivel mondial devenind relevantă pentru parcursul epidemiei din primăvară. Până acum au fost administrate peste 6 miliarde de doze de vaccin la nivel mondial, conform OMS, și deși cifra este impresionantă, ea arată mai degrabă că peste jumătate din populația planetei nu a primit nicio doză de vaccin iar accesul la acestea a fost foarte inegal, în ciuda încercărilor OMS de a furniza doze țărilor defavorizate. 

Cele mai multe decese, 12 mii (21%) din cele 56 de mii de decese din ultima săptămână, s-au produs în America de Sud, o regiune cu acces limitat la vaccinuri și a cărei infrastructură de sănătate a fost copleșită de noul val.  

Următoarele două regiuni că număr de decese sunt America de Nord și Europa de Est. Rusia, o țară cu o populație reticentă la vaccinuri și care a imunizat un procent similar cu cel al României (30%) a raportat doar vineri 870 de decese cauzate de Covid, un record de la începutul pandemiei. Vaccinul predominant în Rusia este Sputnik, un ser care nu a fost aprobat de Uniunea Europeană. 

În topul țărilor cu cele mai multe decese de la începutul pandemiei se află în continuare Statele Unite, care au depășit recent 700 de mii, în condițiile în care doar 56% dintre americani sunt vaccinați, în ciuda disponibilității largi a vaccinului în țară.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday