EMA a identificat tromboembolismul venos (TEV) ca reacție adversă cu o frecvență necunoscută la informațiile despre vaccinurile Johnson&Johnson și AstraZeneca, care poate pune viața în pericol.

TEV începe de obicei prin formarea unui cheag de sânge într-o venă din picior, braț sau în zona inghinală, care apoi se deplasează către plămâni, unde blochează alimentarea cu sânge.

Ambele vaccinuri Johnson&Johnson și AstraZeneca au fost asociate anterior cu o altă combinație, considerată foarte rară, de coagulare a sângelui și cu un număr scăzut de trombocite, cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS), o tulburare provocată de atacul greșit al trombocitelor de către sistemul imunitar. Potrivit EMA, noua afecțiune de coagulare este diferită de cea identificată anterior.

Johnson&Johnson a declarat că, deși șansele de producere a afecțiunilor sunt foarte mici, informațiile despre produs vor fi actualizate în consecință, precizând că va continua să lucreze îndeaproape cu autoritățile, inclusiv cu EMA, pentru a documenta frecvența acesteia la persoanele vaccinate anti-Covid.

Autoritatea Europeană a Medicamentului a mai emis și o informare pentru medici în legătură cu aceste două riscuri. Pentru persoanele cu un istoric al afecțiunilor asemănătoare, EMA recomandă luarea în calcul a acestor riscuri înainte de vaccinare.  

Serurile anti-Covid ale Johnson&Johnson și AstraZeneca se bazează pe viruși vectoriali ameliorați care instruiesc celulele umane să producă o proteină ce pregătește sistemul imunitar împotriva viitoarelor infecții cu coronavirus.

Până acum, din 5,4 milioane de români vaccinați anti-Covid, 432 de mii au primit serul AstraZeneca și peste 800 de mii pe cel de la Johnson&Johnson. Pentru că se face într-o singură doză, acesta din urmă a devenit cel mai popular în România, numărul zilnic de imunizări cu prima doză fiind mai mare decât suma imunizărilor cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Totuși, până acum, au fost semnalate în România doar 472 de reacții adverse la serul J&J, dintr-un total de 15.420 de reacții adverse semnalate.

Sursă: EMA

Folosim cookies