Studiul a urmărit aproximativ 420,000 de persoane din Anglia care făceau parte dintr-o bază de date a Serviciului Național de Sănătate Britanic și pentru care existau informații complexe legate de statutul de fumători, vârstă, etnie, stare socială și sănătate.

Dintre acestea, între 1 ianuarie 2020 și 18 August 2020 (în perioada în care era dominantă tulpina italiană a coronavirusului), 1649 au fost identificate ca având Covid în urma unui test PCR. 968 de persoane au fost internate cu un diagnostic de Covid sau suspecte de Covid, indiferent de prezența sau lipsa unui test pozitiv. 444 de persoane au decedat în urma Covid-19, dintre care 188 nu au fost spitalizate, fiind identificate ca bolnave de Covid doar după deces.

Relativ la nefumători, persoanele care încă fumau nu au avut un risc mai mare de a fi detectate cu Covid-19. Dimpotrivă, fumătorii înrăiți (10+ țigări/zi) au avut șanse cu 25% mai mici de a contracta Coronavirusul. În schimb, foștii fumători au avut o șansă cu 25% mai mare de a avea Covid-19 decât nefumătorii.

Pe de altă parte, dintre cei infectați, fumătorii activi au avut șanse cu 80% mai mari de a ajunge în spital cu Covid decât nefumatorii. 

O diferențiere importantă este între fumătorii ușori (1-10 țigări/zi), în cazul cărora șansa de spitalizare a fost cu doar 30% mai mare, și fumătorii înrăiți, pentru care șansele de spitalizare sunt aproximativ duble. Foștii fumători au avut o șansă de spitalizare cu doar 30% mai mare decât nefumătorii.

În cazul șanselor de deces, fumătorii înrăiți au avut șanse de 6 ori mai mari de a muri în urma Covid-19 decât nefumătorii, în timp ce fumătorii cu până la 10 țigări pe zi au avut șanse de doar două ori mai mari de deces. Foștii fumători au avut șanse cu 60% mai mari de deces în urma Covid-19 față de nefumători.

Este important de reținut faptul că acest studiu a fost efectuat pe tulpina inițială a Coronavirusului. Nu se știe dacă noile tulpini interacționează diferit cu fumătorii, dar nici nu există nicio dovadă care să indice o schimbare dramatică a comportamentului coronavirusului.

Al doilea lucru important de reținut este că toți cei care au fost detectați cu Covid în acest studiu aveau peste 40 de ani, iar toți cei care au decedat aveau peste 50 de ani, ceea ce lasă nestudiat efectul Covid-19 asupra fumătorilor tineri.

Sursa: British Medical Journal

Foto: Dreamstime/ Sirawit Hengthabthim 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday