Tratamentul (denumit mai exact Ronapreve sau REGEN-COV) a primit deja autorizația de urgență pentru utilizare în SUA, Marea Britanie l-a aprobat, de asemenea, luna trecută, iar EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) și-a dat acordul pentru utilicare în urmă cu șapte luni.
Bazat pe o combinație de casirivimab și imdevimab, o clasă de anticorpi monoclonali (care imită anticorpii naturali) pentru a combate infecțiile, tratamentul este produs de compania americană Regeneron, care îl vinde în SUA, în colaborare cu elvețienii de la Roche, care au dreptul de a-l distribui în restul lumii, adică în afara SUA.
Din păcate, costul unui tratament este încă foarte mare – 2.100 de dolari pe doză, guvernul SUA fiind singurul care și-a permis până acum o achiziție masivă, de 1,5 milioane de doze, în ianuarie 2021, suplimentată recent cu încă 1,4 milioane de doze ce vor fi livrate până la finalul lunii ianuarie 2022. Comisia Europeană a achiziționat în această vară doar 55 de mii de doze.
Într-o declarație separată de cea în care îl recomandă ca tratament, Organizația Mondială a Sănătății a solicitat companiilor producătoare să scadă prețurile și să permită distribuirea tratamentului în mod echitabil la nivel mondial, în special în țările cu venituri mici și medii.
Decizia OMS de a recomanda Regeneron ca tratament împotriva Covid s-a bazat pe mai multe studii, cel mai important dintre ele fiind publicat în British Medical Journal, în iunie. Acesta a constatat că terapia a redus numărul deceselor la pacienții spitalizați cu imunodeficiență.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.