Prim-ministrul Justin Trudeau a obținut luni victoria în alegerile federale anticipate din Canada, dar a ratat obiectivul pentru care le-a convocat, acela de a avea majoritate în parlament. Rezultatele preliminare au indicat că liberalii săi au câștigat 156 din cele 338 de locuri din Camera Comunelor, dar este nevoie de 170 pentru a avea majoritate. Conservatorii și-au securizat cu 123 de locuri.

Luni seara nu era clar când va fi cunoscut rezultatul final, în condițiile în care încă mai sunt de numărat foarte multe voturi exprimate prin corespondență.

Votul de luni a încheiat o campanie electorală pe care mulți comentatori au considerat-o inutilă și chiar inoportună – nu a reușit să inspire nici prea mult entuziasm din partea publicului larg din canada, dar a și dat ocazia unor manifestări anti-vaccinare.

În vârstă de 49 de ani, Justin Trudeau conduce Canada din 2015. A venit hotărât să facă o “reformă reală”, promițând egalitate de gen, protejarea libertăților individuale și, mai ales lupta împotriva schimbărilor climatice. Guvernul său a pierdut majoritatea în Camera Comunelor în 2019. Deși canadienii apreciază că Trudeau a condus în general bine țara prin pandemie, prim-ministrul nu a reușit să explice de ce a convocat acum alegeri anticipate, în afara motivației evidente – faptul că partidul său era bine plasat în sondaje și părea că va recâștiga majoritatea în parlament.

Sursa: CNN

Folosim cookies