Guvernul a avut o primă dezbatere privind un proiect de reglementare a vaccinării sau testării obligatorii, pe cheltuială proprie, a lucrătorilor din “domeniile sociale”. O decizie trebuie luată cât mai curând, a spus Cîțu, care a precizat că statul oferă gratuit vaccinarea, nu și testarea.

Prim-ministrul Florin Cîțu a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie, iar ordonanța (“e o discuție dacă va fi ordonanță”, a spus Cîțu) a intrat “în primă lectură” în guvern. O eventuală decizie poate fi luată în ședința de săptămâna viitoare, indiferent că va fi vorba despre OUG sau un proiect de lege ce ar urma să fie trimis parlamentului, având în vedere că restrângerea unor drepturi fundamentale nu poate fi reglementată prin ordonanță.

“Pornim de la ideea de a nu mai închide activitatea economică la o incidență de peste 3 la mie”, a spus premierul, care a adăugat că deși în acest moment sunt peste o mie de paturi libere la ATI, “ar trebui să vorbim mai mult despre vaccinare decât despre paturi la ATI.”

Florin Cîțu a mai spus că în varianta ce a intrat în guvern, angajații din sistemele publice care nu sunt vaccinați ar urma să suporte costurile testării periodice. “Statul oferă gratuit vaccinarea”, a spus prim-ministrul, ca argument pentru o astfel de eventuală decizie.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că proiectul dezbătut astăzi este legat de centrele rezidențiale pentru servicii sociale. 

Ministrul Muncii a precizat că obligația angajaților furnizorilor de servicii publici și privați din centrele sociale să prezinte un certificat de vaccinare sau un test săptămânal negativ, pe cheltuiala angajatului, dacă acesta nu are un certificat medical care să ateste că nu poate fi vaccinat. “Pentru angajații centrelor de asistență socială, vaccinarea este grautită și sunt plătiți pentru a avea grijă de persoane în situații dificile. Dacă se refuză vaccinarea din motive care nu țin de sănătate, atunci costul testelor va fi suportat personal”, a argumentat ministrul Muncii.

Celor care nu prezintă aceste documente fie li se va interzice accesul în centrele sociale, fie vor putea lucra în zona administrativă, iar nu în contact cu beneficiarii serviciilor sociale.

“În ciuda accesului facil la vaccin, am constatat că există o diferență semnificativă a gradului de vaccinare între angajați și rezidenți cu probleme de sănătate. În cadrul serviciilor destinate adulților cu dizabilități, 90% dintre beneficiari sunt vaccinați în timp ce personalul vaccinat este de doar 57%. Din numărul copiilor institutionalizati de peste 16 ani, 88% sunt vaccinați, iar personalul este vaccinat în proporție de 54%”, a arătat Turcan. 

Folosim cookies