Presa americană a primit și publică ample pasaje din cartea de dezvăluiri “Pericolul”, care va fi lansată pe 21 septembrie de legendarul jurnalist Bob Woodward (co-autor al articolului din 1972 care a declanșat scandalul Watergate și demisia președintelui Nixon) și de reporterul Washington Post, Robert Costa. Cei doi au realizat peste 200 de interviuri, au obținut documente, calendare, jurnale, e-mailuri, note de întâlnire, transcrieri și alte înregistrări, care recrează atmosfera și deciziile de după alegerile din SUA din noiembrie 2020, din timpul evenimentelor din 6 ianuarie dar și din primele luni de mandat ale lui Joe Biden.

De departe, cele mai importante dezvăluiri se referă la modul în care generalii de top de la Pentagon, șefii CIA și NSA (Agenția Națională de Securitate) s-au pregătit pentru o eventuală lovitură de stat sau pentru declanșarea unui conflict extern cu China sau cu Iranul, în scopul declanșării unei stări de urgență care să-i permită să rămână la putere și să anuleze rezultatul alegerilor. Armata SUA a monitorizat cu atenție presiunile pe care Donald Trump le-a făcut asupra înalților funcționari ai statului american, mai ales asupra vicepreședintelui Mike Pence, în ciuda faptului că mai toți apropiații săi îi spuneau să renunțe.

Woodward și Costa scriu că generalul Mark Milley, șeful statului Major Interame, profund zguduit de asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, a luat măsuri extraordinare și a convocat o întâlnire secretă în biroul său de la Pentagon pe 8 ianuarie, pentru a revizui procedurile de acțiune militară, inclusiv pe cel de lansare a unui atac nuclear. Milley i-a instruit pe șefii de stat major să nu primească ordine de la nimeni fără urmarea procedurii legale în care trebuia să fie el însuși implicat.

Generalul a avut inclusiv două apeluri telefonice pe un canal secret cu unul dintre generalii de top ai armatei chineze, care era în alertă maximă din cauza haosului din SUA.

“Pericolul” este a treia carte a lui Woodward despre președinția lui Donal Trump și descrie momentele din culisele unui final de mandat al unui comandant suprem dezlănțuit și exploziv, agățat cu disperare de putere și captiv el însuși în scenariile conspiraționiste, în ciuda faptului că cei mai apropiați colaboratori ai săi, inclusiv copiii săi și soția îi repetau că totul s-a terminat, iar dovezile de fraudare a alegerilor sunt “prostii”.

Sursa: The Washington Post

Folosim cookies