Germania. A doua confruntare televizată între cei trei candidați pentru funcția de cancelar. Sondajele arată că social-democratul Olaf Scholz s-a prezentat cel mai bine, își menține prima poziție pentru alegerile din 25 septembrie și, cel mai probabil, CDU nu mai are timp să recupereze diferența.

Dumincă seara, Olaf Scholz (SPD) Armin Laschet (CDU) și Annalena Baerbock (Partidul Verzilor) s-au întâlnit într-o dezbatere televizată pe cele mai importante teme ale momentului. Sondajele au arătat că 41% dintre telespectatori l-au considerat pe Scholz cel mai convingător, cu mult în fața candidatului Uniunii Creștine Democrate (CDU), Armin Laschet, 27%, și a candidatului Partidul Verzilor, Annalena Baerbock, 25%.

Deutsche Welle arată că Laschet a încercat inițial să îl scoată pe Scholz  din comportamentul său calm cu tiruri de întrebări dar atacul său a pierdut în intensitate atunci când candidații au fost obligați să prezinte detalii ale proiectelor lor politice.

Laschet a încercat să-l forțeze pe Scholz să recunoască faptul că se va alia cu Die Linke (extrema stânga, provenită din fostul partid comunist din RDG), dar s-a trezit el însuși pus sub presiune atunci când a refuzat să spună dacă ar vota sau nu pentru Hans Georg Maassen, un fost șef al serviciului german de informații, acum candidat CDU vederi naționaliste mai apropiate de extrema dreaptă.

La rândul ei, Baerbock a profitat de ocazie pentru a ataca ambele părți aflate în prezent în coaliția guvernamentală pentru că nu au reușit să facă suficient în ceea ce privește miliardele pe care statul le pierde în fiecare an prin evaziune fiscală și spălare de bani.

Criza climatică a fost un punct important în dezbaterea pentru funcția de cancelar, iar pentru Baerbock a fost la cel mai puternic moment, provocându-i pe socialiști și conservatori în privința seriozității cu care partidele lor au abordat poluarea. “Trebuie să scăpăm de energia pe bază de cărbune mult mai devreme decât 2038 (actualul obiectiv)”, a spus ea.

Atât Scholz, cât și Laschet au susținut că partidele lor iau în serios criza, deși ambele au subliniat importanța protejării principalelor industrii germane, în special industria auto și cea chimică.

SPD a intrat în dezbaterea de duminică cu un avans de șase puncte față de CDU (partidul Angelei Merkel) cu 26% în ultimul sondaj, iar Partidul Verde, cotat cu 15%, va face probabil parte din oricare variantă de guvernare. DW consideră că CDU nu mai are timp să reducă diferența, iar social-democrații vor câștiga probabil alegerile din 25 septembrie.

Sursa: Deutsche Welle

Folosim cookies