Principalele declarații ale șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, după ședința de guvern în care a fost prelungită starea de alertă:

  • Singura modificare la Hotărârea Stării de Alertă este să prelungim la 48 de ore valabilitatea testelor antigen;
  • Am activat din nou la nivel înalt CNCCI (Centrul de Comandă), unde se lucrează 24 din 24 de ore pentru sprijinul spitalelor. 
  • Din 1 iulie, când aveam 31 de cazuri, astăzi suntem la 2.226. Creșterea este una importantă și a dus și la creșterea numărului pacienților de la 66 la 523, în secțiile ATI. În ultimele 24 de ore au intrat în aceste secții peste 50 de pacienți.
  • Am avut o perioadă în care am avut chiar și un deces pe zi, iar astăzi vedem că sunt 39 sau 45 acum două zile.
  • Mă opresc asupra raportului INSP pentru săptămâna trecută: 92% dintre decese au fost la persoane nevaccinate, iar 5% la persoane cu schema incompletă. 80,4% dintre persoanele infectate erau nevaccinate. De la începutul pandemiei, 86% dintre decese au fost la persoane peste 60 de ani, dar în ultima perioadă au fost decese și la persoane mai tinere.
  • Acum sunt 49 de localități cu incidența de peste 3 cazuri la mia de locuitori.
  • Au fost 50 de cereri de transfer între localități, între 1 și 5 septembrie, pentru a găsi locuri pentru pacienți. 
  • Sunt 102 paturi de ATI ocupate în București. Am avut discuții și se lucrează la creșterea capacităților. MApN ne-a confirmat că de mâine Spitalul Ana Aslan ROL 2 va relua activitatea de terapie, ceea ce înseamnă încă 12 paturi. Vor mai fi create locuri la Matei Balș, Spitalul Sf. Pantelimon, Institutul Marius Nasta – unde reinstalăm unitatea mobilă, și Spitalul Universitar.
  • Sunt 848 de paturi la ATI, la nivel național. Capacitatea de a atinge un număr mai mare există. În zilele următoare va fi suplimentat numărul de patur cu 70 în București și 80 în țară. Spitalele care au planurile de revenire la tratarea pacienților să facă revenirea în 2-3 zile, nu în 10!
  • La UPU, în perioada 1-8 septembrie, s-au prezentat 3.154 de pacienți cu suspiciune de Covid. 735 au fost confirmați. Mulți pacienți ajung târziu, nu vin când apar simptome, nu se testează. Pacienții au mers la locul de muncă, fiind simptomatici. Acest lucru face foarte dificilă frânarea răspândirii virusului. Apelul nostru este să nu mergeți la muncă, dacă sunteți simptomatici. Purtați mască, testați-vă și apelați medicul! Nu este de glumit cu acest virus.
  • Despre pacienții internați care pleacă din spital, pe semnătură: Din păcate, aceste cazuri apar în unitățile de primi urgență. Apar la oameni care nu cred, care spun că virusul nu există, care nu cred în vaccinare, care cred că oxigenul le face rău. Din păcate, dezinformările au impact asupra unora. Unii au rămas cu ideea că vacciunl afectează fertilitatea, că face ceva la copiii care urmează să se nască. Va trebui ca oamenii să se informeze și de pe site-urile oficiale. Dacă nu au încredere în site-urile din țară, să citească de pe site-urile oficiale din străinătate. Este foarte ușor să iei textul și să îl traduci. Nu avem cifre în sensul acesta, dar au fost cazuri raportate. Cel puțin unul dintre cazurile despre care s-a zis că s-a dus patru zile la muncă, apoi a ajuns la UPU, s-a întâmplat în București.
  • Toate studiile arată că masca este cea mai eficientă metodă de protecție, după vaccinare.
  • Masca va fi obligatorie în spații deschise, inclusiv la unele festivaluri, pentru că sunt foarte mulți. Recomandarea purtării măștii în spațiile publice aglomerate este foarte valabilă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday