Marea Britanie. Angajatorii se confruntă cu cea mai gravă criză de personal din ultimele decenii, din cauza Brexit, iar ofertele salariale au crescut în cel mai rapid ritm din istorie.

Confederația engleză pentru Recrutare și Angajare (REC) a realizat un sondaj în urma căruia a constatat că ofertele de muncă pentru posturi permanente au crescut în cel mai rapid ritm din ultimii 24 de ani, în luna august, iar salariile pentru aceste poziții, în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată. Potrivit ONS, în iulie 2021, salariul mediu săptămânal urcase la 576 de lire sterline (+7% față de iulie 2020). Pentru posturile temporare, creșterea a fost similară cu vârful din iulie.

“Piața muncii este afectată de o reticență a candidaților, cauzată de pandemie, de lipsa personalului care venea din țările UE și a celui calificat”, potrivit studiului. În aceste condiții, patronii sunt nevoiți să crească salariile, pentru a atrage candidați: “Angajatorii sunt într-un fel de competiție, pentru că au același bazin de recrutare. Companiile și-au schimbat modul de lucru în pandemie, iar unii lucrători ar putea avea nevoie de recalificare pentru a se obișnui cu noile condiții”, atrage atenția și șefa departamentului de educație al KPMG.

Și Camera de Comerț Britanică a transmis că penuria de angajați și problemele de pe lanțurile de aprovizionare ar putea încetinii creșterea economiei, care ar urma să ajungă la nivelul pre-panedmic abia la începutul anul viitor, iar nu în ultimul trimestru din 2020, așa cum prongonza Bank of England. Spre deosebire de Marea Britanie, toate economiile UE au atins acest nivel la jumătatea anului 2021.

Sursa: Reuters

Folosim cookies