Varianta Delta a coronavirusului este în momentul de față cea mai răspândită în România și în Europa, fiind răspunzătoare de peste 90% din noile îmbolnăviri. A devenit clar că noua tulpină este semnificativ mai virală decât variantele anterioare (se transmite mai ușor), aceasta provoacă și infectari atât în rândul persoanelor vaccinate, cât și a celor care au trecut deja de boala Covid cu o tulpină anterioară. 

O echipă de cercetători din Anglia și India au efectuat o serie de teste în laborator pentru a verifica dacă tulpină Delta este rezistență la anticorpii creați prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Acestea au indicat că varianta Delta este de aproape șase ori mai rezistentă la anticorpii creați de trecerea prin boală decât tulpina originală a coronavirusului și de 2,5 ori mai rezistentă decât tulpina Alpha (britanică), responsabilă pentru valul trei în Europa și în România. 

Cercetătorii au testat și rezistența față de anticorpii produși în urma vaccinării cu două doze de vaccin AstraZeneca sau Pfizer. Tulpina Delta este de 8 ori mai rezistentă împotriva acestora decât tulpina originală, dar eficiența vaccinurilor este similară ca și în cazul tulpinei Alpha. 

De asemenea, studiul a investigat riscul de infectare a angajaților a trei spitale din India care fuseseră complet vaccinați cu varianta indiană a vaccinului Astra Zeneca. Cercetătorii au găsit un risc de 5,5 ori mai mare ca aceștia să fie infectați cu tulpina Delta decât cu tulpina Alpha într-o perioadă în care tulpina Alpha era dominantă în India. 

Totuși rezultatele, arată mai degrabă că deși cei vaccinați sunt mai predispuși la a fi infectați în cazul Delta față de variantele anterioare ale coronavirusului, vaccinurile rămân eficiente în prevenirea unei forme mai grave a bolii și în cazurile de infectare cu Delta a celor vaccinați. Acest lucru sugerează însă că este foarte probabil ca vaccinurile să nu permită crearea așa-numitei imunități de turmă, în care o minoritate nevaccinată (de maximum 30% din populație) să fie protejată de la infectare de vaccinarea majorității celorlalți, fenomen care ar fi putut duce la oprirea mutațiilor virusul și la sfârșitul pandemiei.

Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă științifică Nature.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday