Un cercetător în securitate cibernetică a prezentat un cablu de încărcare pentru telefoane care fură informații din acestea sau poate virusa calculatorul în care este introdus. Demersul, pentru a atrage atenția asupra unei vulnerabilități pe care producătorii de telefoane și laptopuri nu au luat-o în calcul.

Deși toate telefoanele și dispozitivele cu baterie vin cu un cablul propriu de încărcare, în timp acesta se deteriorează mai repede decât durata de viață a dispozitivului și, cel mai des, utilizatorii cumpără un alt cablu, after-market, mai ieftin decât cele originale. Dar cablurile de încărcare sunt acum disponibile și în cafenele, aeroporturi, stații și chiar în trenuri sau autobuze.

Un cercetător în securitate cibernetică a prezentat un astfel de cablu care poate înregistra tastele apăsate pe calculatorul sau telefonul la care este conectat, iar apoi poate trimite această informație către un server de pe internet, sau le poate memora intern pentru o perioada de timp. 

Asta poate permite unui atacator să fure conturi, parole și alte informații cruciale fără că victima să își dea seama. Mai mult, cablul se poate conecta la wi-fi independent de calculatorul pe care îl încarcă și, odată intrat pe internet poate deschide accesul unui hacker sau poate planta un virus care să facă același lucru. Aceste funcții pot fi controlate de la distanță de către un atacator, care are opțiuni asupra modului și a momentului în care va desfășura  atacul. 

Deși ideea nu este nouă, comercializarea unor astfel de cabluri, în diverse configurații compatibile cu aproape toate telefoanele și tabletele moderne, a pus în alertă producătorii, care inițial au susținut că un cablu de alimentare este prea subțire pentru a putea include aceste funcții.

Sursa: TechExplore

Foto: Dreamstime.com/ Tommaso79 

Folosim cookies