Peste 200 de reviste de medicale din întreaga lume publică un editorial comun în care arată că încălzirea globală afectează deja foarte mult sănătatea oamenilor și cer acțiuni de urgență împotriva schimbărilor climatice.

De la era preindustrială, temperaturile medii la nivel planetar au crescut cu 1,1 grade Celsius, prvocând, numai în ultimii 20 de ani o creștere a mortalității cu peste 50%, în rândul persoanelor de peste 65 de ani, se arată în editorialul semnat de redactorii șefi ai unor prestigioase reviste medicale, între care The Lancet, East African Medical Journal, Revista de Saude Publica din Brazilia și International Nursing Review.

“Temperaturile mai ridicate au adus cu ele o deshidratare crescută și pierderea funcției renale, cancere dermatologice, boli infecțioase tropicale, toate având impact negativ asupra sănătății mintale, complicații ale sarcinii, alergii, morbiditate și mortalitate cardiovasculară și pulmonară.”

De asemenea, mai arată editorialul încălzirea globală a produs o scădere a producției agricole, “împiedicând eforturile de reducere a subnutriției”. Clima afectează cel mai mult persoanele vulnerabile, precum vârstnicii, copiii și comunitățile mai sărace și pe cele etnice, iar acesta este doar începutul, se mai arată în text.

În ritmul actual, încălzirea globală ar putea atinge + 1,5C față de nivelul preindustrial în jurul anului 2030, iar deteriorarea continuă a biodiversității “riscă să aducă daune catastrofale sănătății, imposibil de inversat”, se mai arată în articolul de opinie.

“În ciuda preocupării justificate a lumii pentru pandemia de Covid-19, nu putem aștepta ca aceasta să treacă pentru a reduce rapid emisiile cu efect de seră. Pandemia se va încheia, dar nu există vaccin pentru criza climatică”, mai arată editorialul, care cere un răspuns de urgență, inclusiv financiar, în cazul cricei climatice, la fel ca în cazul Coronavirusului.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Nitsuki / Dreamstime

Folosim cookies