Cercetarea a fost efectuată între Martie 2020 și Iulie 2021, cuprinzând atât primele valuri ale pandemiei de coronavirus, cât și valurile cauzate de tulpinile Alpha și Delta. Au fost comparate date culese de la 25 de mii de profesori cu date de la 750 de mii de persoane din restul populației, iar acestea indică faptul că profesorii din Scoția au avut rate de spitalizare egale sau mai mici decât populația generală aptă de muncă.

În perioadele în care școlile au fost închise, profesorii au fost semnificativ mai bine protejați, cu rate de spitalizare de două ori mai mici decât populația generală. În perioadele în care școlile au fost deschise și s-au făcut ore față în față, rata de spitalizare a fost similară cu cea a populației generale, dar de 2,4 ori mai mare decât atunci când școlile erau închise. 

Totuși, este important de notat că, dacă rate de spitalizare au fost similare, cele de infectare cu Covid (inclusiv cazurile ușoare și moderate) au fost semnificativ mai crescute decât cele ale populației generale în perioadele în care școlile au fost deschise, fiind cu între 50% și 70% mai mari. 

Firesc, riscurile de a dezvolta o formă a bolii ce necesită spitalizare sunt diferite pe categorii de vârstă și în cazul cadrelor didactice, dar într-un mod diferit decât în cazul populației generale – în timp ce profesorii tineri (sub 40 ani) au avut rate de spitalizare similare cu populația generală de aceeași vârstă, cei cu vârsta între 41 și 65 ani au ajuns la spital cu Covid într-o proporție de trei ori mai mică decât restul categoriilor de populație de aceeași vârstă. Acest lucru poate fi explicat însă și de faptul că școlile din Scoția au fost deschise pentru lecții față în față doar între august și decembrie, adică un sfert din perioada studiată, iar în restul timpului profesorii au predat de acasă.

Trebuie de asemenea notat că profesorii din Scoția sunt în general tineri, cu o vârstă medie de 42 ani (față de 43 de ani în România), 80% sunt femei (73% în România), iar 84% nu au nicio comorbiditate. Cercetătorii indică că aceste caracteristici pot explica rezistență crescută a acestei categorii de angajați față de populația generală, deși există și alte explicății posibile, așa cum ar fi gradul lor mai mare de educație care le-a permis să ia virusul mai în serios.

Sursa: British Medical Journal

Foto: Dreamstime.com/ Syda Productions 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday