Președintele PNL l-a criticat pe premierului Cîțu (rivalul său la șefia PNL) pentru că l-a demis pe ministrul Justiției fără să îl informeze: “Nu putem să ne jucăm cu această coaliție, pentru că riscăm să pierdem majoritatea parlamentară”, a spus Orban, care a precizat că el susține programul Anghel Saligny.

Principalele declarații:

  • În 6 decembrie românii și-au exprimat votul cu speranța că România va fi guvernată mai bine. După alegeri, în urma unor negocieri complicate am reușit formarea unei coaliții care să scape România de PSD. Ne-am angajat la patru ani de pace politică, de muncă în folosul oamenilor, la o guvernare competentă, performantă, care să ducă la creșterea calității vieții.
  • Suntem astăzi într-o situație politică din care nu are nimeni de câștigat, nici premierul Cîțu, nici USR-PLUS, nici altă formațiune politică.
  • Ca președinte al PNL sunt în primul rând un garant al unității PNL, dar obiectivul meu este de a garanta și funcționarea coaliției care a învestit guvernul. Nu putem guverna fără ca fiecare dintre formațiunile noastre politice să susțină programul de guvernare. Orice plecare din Coaliție poate duce la pierderea majorității parlamenetare și la aducerea guvernului la chemeremul PSD.
  • Fac un apel apăsat, în primul rând către premierul Cîțu, să înțeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, dialog, respect față de parteneri, dar în primul rând presupune responsabilitate față de cetățean.
  • Fac apel și către colegii din USR-PLUS să înțeleagă că nu este o soluție să pună presiune asupra guvenrului din care fac parte și să spună chiar că s-ar alia cu PSD. Nu cred că vreuna dintre formațiunile din coaliție s-ar putea bizui pe PSD. De aceea ne-am unit, pentru a opri accesul direct sau indirect al PSD la putere.
  • Îmi doresc să convoc biroul politic, dar vreau să am o discuție cu premierul Cîțu și cu toți actorii implicați în această criză politică, pentru a degaja o soluție care să ne permită o guvernarea sănătoasă, în această formulă a coaliției.
  • Ne confruntăm în această perioadă cu provocări la care este necesar un răspuns prompt – crește alarmant numărul de infectări, cresc prețurile în energie și nu numai în energie, ne confruntăm cu necesitatea de a finaliza negocierile cu Comisia pentru PNRR.
  • Ridicarea MCV nu se poate realiza decât dacă facem reformele sugerate în raport. Pentru a asigura coeziunea coaliției nu putem să ne jucăm, pentru că riscăm să pierdem majoritatea parlamentară care să asigure programele de reformă.
  • Atâta timp cât sunt președintele PNL nu vor accepta ca vreun parlamentar PNL să voteze o moțiune de cenzură împotriva unui guvern PNL.

Orban a precizat că susține adoptarea rapidă a ordonanței privind “Programul de dezvoltare Anghel Saligny”, dar a precizat că trebuie dialogat cu partenerii de guvernare pentru a găsi soluția pentru ca acesta să fie acceptat de toate partidele. El a mai spus că a aflat de demiterea ministrului userist al Justiției, Stelian Ion, cu două minute înainte de anunțul premierului. Orban s-a plâns de faptul că o parte a conducerii PNL (aripa Cîțu) a convocat Biroul Politic fără a-l informa, iar el a decis să nu participe la această ședință.

Folosim cookies