Analiză CNN. Președinția lui Joe Biden – nicio zi de normalitate. Administrația americană este într-o confluență de crize – uraganul Ida, retragerea din Afganista și pandemia.

Washingtonul este în plină desfășurare a ultimelor ore ale unei ieșiri haotice și tragice din Afganistan, chiar în timp ce președintele Biden se pregătește pentru o nouă catastrofă – un uragan de dimeniuni istorice a lovit Louisiana. Vânturile de peste 200 de kilometri pe oră ale uraganului Ida și furtunile torențiale au lovit Coasta SUA, provocând inundații și daune extinse, meteorologii avertizând că unele zone inundate ar putea fi nelocuibile pentru câteva luni de zile. Uraganul Ida pare că va lăsa în urmă nu numai suferință umană dar și noi daune aduse redresării economice într-o regiune crucială pentru industria energetică și transportul naval.

De asemenea, a amintit modul în care dezastrele naturale pot provoca turnuri politice, în condițiile în care Ida a atins țărmâul la exact 16 ani de la uraganul Katrina, care a subminat autoritatea politică a lui George W. Bush într-un moment în care acesta era implicat în Războiul din Irak.

Evenimentele din acest weekend au continuat să testeze capacitatea de conducere a lui Joe Biden, aflat încă sub presiunea atentatului sinucigaș de săptămâna trecută, în care au murit 13 soldați americani, cei mai mulți dintre ei foarte tineri.

Dar uraganul Ida și plecarea dezordonată din Afganistan sunt amenințări palide în comparație cu cea mai gravă provocare cu care se confruntă o președinție care nu a trăit până acum nicio zi de normalitate – Dr. Anthony Fauci, cel mai important specialist în boli infecțioase al guvernului, a declarat că este posibil ca, în următoarele trei luni SUA să înregistreze încă 100 de mii de decese din cauza Covid. De la începutul pandemiei și până acum, numărul morților în SUA a ajuns la 650 de mii, din care 220 de mii de la preluarea funcției de către joe Biden.

CNN constată că puțini președinți ai erei moderne s-au confruntat cu situații de urgență simultane de o asemenea anvergură, după luni grele în care cea mai gravă criză de sănătate publică din ultimul secol a tensionat noua administrație și a epuizat națiunea.

Duminică, Joe Biden a participat la ceremonia returnării trupurilor soldaților americani din Afganistan, imediat după ce SUA au efectuat un atac cu drone în Afganistan asupra unei mașini în care, potrivit Pentagonului s-ar fi aflat doi militanți ISIS-K. După ce Biden a avertizat sâmbătă că un alt atac pe aeroport este foarte probabil, un atac aerian american a vizat duminică un vehicul despre care oficialii militari au spus că este încărcat cu explozivi, reprezentând o amenințare “iminentă” pentru aeroport. Dar un corespondent local al CNN a raportat că nouă membri ai unei familii, inclusiv șase copii, au fost uciși în atacul american.

Printre cele mai pertinente întrebări pe care criticii i le aduc lui Joe Biden este cum au ajuns SUA să depindă de talibani, inamicul de două decenii, pentru a controla securitatea spre aeroportul din Kabul. Consilierul pentru securitate națională al lui Biden a declarat că eforturile de a salva cetățenii americani, rezidenții și afganii cu vize americane vor continua și după 31 august, chiar dacă, în mod evident, aceștia vor fi la mila talibanilor.

Acum Uraganul Ida îi poate oferi președintelui șansa de a demonstra că este capabil de o conducere organizată și cu mai multă compasiune decât Donald Trump. Pentru el, momentul este unul de semnficiativ pericol politic, deoarece americanii și mass-media își mută atenția de la un dezastru american produs în străinătate la un altul, care se poate produce acasă.

Analiza integrală pe CNN

Folosim cookies