Afganistan. O dronă americană a bombardat o mașină în care s-ar fi aflat “un planificator al ISIS-K”, aproape de granița cu Pakistanul. Nu este clar dacă “ținta” fusese implicată în atentatul de la Kabul.

Update: Pentagonul a anunţat că ”două ţinte importante” ale grupării Stat Islamic (SI) au fost ucise şi încă una rănită în atacul cu dronă efectuat vineri de armata americană în Afganistan, fără alte precizări. Talibanii susțin, contrar Washingtonului, că există și victime civile în rândul persoanelor rănite.

Știrea inițială:

Comandamentul central al armatei americane informează că a lansat un atac cu drone împotriva “unui planificator” al grupării ISIS-K în estul Afganistanului, în provincia Nangarhar, aproape de granița cu Pakistanul.

“Informațiile preliminare indică faptul că ținta a fost eliminată. Nu avem cunoaștiință să existe victime civile”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, care nu a precizat clar dacă ținta avea legătură cu atentatul de joi de la aeroportul din Kabul.

Potrivit Reuters, atacul a fost desfășurat de o dronă Reaper, care a decolat din Orientul Mijlociu, și a lovit o mașină în care se aflau doi teroriști.

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K) a revendicat atacul de joi în care au murit, potrivit autorităților sanitare din Afganistan, 170 de persoane, majoritatea civili. Pe lângă cei 13 soldați americani uciși, 18 răniți au fost transportați în Germania.

Atacul de joi a marcat primele victime militare americane în Afganistan de după acordul de încetare a focului din februarie 2020 și a reprezentat cel mai mortal incident pentru trupele americane din ultimul deceniu.

“Nu vom ierta, nu vom uita. Vă vom vâna și vă vom face să plătiți”, a declarat Biden joi, într-o declarație făcută de la Casa Albă, după atentat.

Vineri, forțele americane din Kabul au avertizat că se așteaptă la un alt atac din partea militanților Statului Islamic.

Surse alternative: CNN, Washington Post, Reuters

Folosim cookies