Analiză CNN. China a raportat azi zero cazuri noi de Covid transmise local, după o lună și jumătate de luptă cu varianta Delta. Ar putea fi prima țară care reușește să țină sub control răspândirea acestei tulpini, dar măsuri similare nu au funcționat de exemplu în Australia.

China se confruntă cu răspândirea locală a variantei Delta, extrem de contagioasă, începând din 20 iulie, când a fost detectat un grup de infectări în rândul personalului de curățenie al aeroportului din orașul Nanjing. De atunci, Delta a devenit cel mai grav focar pe care China l-a văzut din 2020, de la izbucnirea pandemiei de Coronavirus, cuprinzând mai mult de jumătate din cele 31 de provincii ale țării și infectând peste 1.200 de persoane.

Răspândirea Delta a fost considerată ca fiind cea mai mare provocare de până acum a politicii stricte a Chinei privind izolarea zonelor infectate. Autoritățile locale au răspuns prin plasarea a zeci de milioane de rezidenți sub carantină strictă, desfășurarea de campanii masive de testare și depistare a celor infectați și restricționarea călătoriilor interne în zonele afectate.

Măsurile stricte par să funcționeze în China. Numărul zilnic al cazurilor noi a scăzut constant în ultima săptămână. De la peste 100 de cazuri noi, acum două săptămâni, luni, țara a raportat depistarea a 21 de cazuri, dar toate venite din afaraă, și zero cazuri cu simptome de infectare cu transmitere locală. Este pentru prima dată când nu au fost înregistrate cazuri locale, din 16 iulie. China înregistrează separat cazurile simptomatice de cele asimptomatice, acestea din urmă nefiind incluse în numărul oficial al cazurilor confirmate.

CNN observă că, dacă tendința continuă, China ar putea deveni prima țară din lume care reușește să stingă un focar major al variantei Delta.

La fel ca Singapore, Australia sau Noua Zeelandă, China a încercat să eradicheze complet coronavirusul în interiorul granițelor. În acest sens, guvernul nu a ezitat să închizând frontierele pentru aproape toți străinii, să impună carantinarea strictă pentru cei care sunt admiși totuși în țară și să instituie carantine locale și politici agresive de testare și urmărire pentru a elimina toate cazurile. De mai bine de un an, aceste măsuri au reușit în mare măsură să mențină cazurile aproape de zero.

Noile focarele provocate de varianta Delta determină unele țări să își regândească abordarea. În Australia, câteva orașe importante, inclusiv Sydney, Melbourne și capitala Canberra, au fost plasate sub carantină strictă de mai multe săptămâni, dar numărul cazurilor a continuat să crească. Sâmbătă, țara a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi depistate într-o singură zi de când a început pandemia, în timp ce mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva restricțiilor prelungite.

Într-un articol de opinie publicat duminică în presa australiană, prim-ministrul Scott Morrison a lăsat de înțeles că se apropie de finalul acestei politici, deși ea nu a avut aceleași rezultate ca în China. Morrison a spus că guvernul australian intenționează să își concentreze acțiunile de la reducerea numărului de cazuri la controlul numărului de persoane care se îmbolnăvesc grav de Covid-19 și care necesită spitalizare.

Între timp, China pare să se mențină cu hotărâre pe abordarea sa “zero-Covid”, iar televiziunea de stat CCTV avertiza luni că, deși s-a ajuns la zero cazuri noi, pandemia nu s-a încheiat iar oamenii nu ar trebui să devină neglijenți în privința păstrării distanței sociale. Țara continuă, de asemenea, să-și intensifice eforturile de vaccinare, cu un raport în acest moment de peste 135 de doze administrate la 100 de persoane, mai mare decât cel al Regatului Unit sau al Statelor Unite.

Analiza integrală pe CNN

Foto:  Dreamstime.com /Aliaksandr Baiduk/Satjawat Boontanataweepol

Folosim cookies