Administrația Biden a activat Flota Aeriană de Rezervă, ordonând companiilor aeriene americane, în baza unei legislații din timpul Blocadei Berlinului (1948),  să participe la repatrierea civililor americani care se întorc din Afganistan.

Potrivit The Wall Street Journal, zborurile comerciale nu vor ateriza sau decola la Kabul, ci din alte locații, în care civilii americani au fost deja evacuați de avioanele militare din Afganistan, așa cum ar fi bazele SUA din Germania, Qatar și Bahrain.

Deocamdată, Pentagonul a cerut 18 aeronave, de la American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines și United Airlines. Departamentul Apărării spune că acest efort nu ar trebui să aibă un impact major asupra zborurilor comerciale obișnuite.

CRAF (Civil Reserve Air Fleet) este o legislație veche de aproape 70 de ani, care permite guvernului federal să ordone companiilor comerciale aeriene din SUA să pună la dispoziție un număr de avioane și echipaje în cazul unei “urgențe majore de apărare națională”.

The Wall Street Journal observă faptul că această legislație a fost foarte rar utilizată de la podul aerian făcut de americani și de aliații lor, în 1948-1949, pentru aprovizionarea Berlinului de Vest, după blocarea de către sovietici a rutelor terestre către acesta.

Sursa: Pentagonul, The Wall Street Journal

Foto:  Pamela Brick / Dreamstime.com

Folosim cookies