Trei studii publicate miercuri de CDC arată că protecția celor vaccinați împotriva coronavirusului a scăzut pe perioada verii, exact când varianta Delta, mai contagioasă, a devenit dominantă în Statele Unite. Datele din aceste studii au convins Administrația Biden să dezvolte un plan pentru vaccinarea cu a treia doză a persoanelor vulnerabile, vaccinate pe finalul anului trecut sau la începutul acestui an.
Directorul CDC, Rochelle Walensky a declarat: “Examinând mai multe cohorte de persoane vaccinate până la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, trei puncte sunt acum foarte clare: În primul rând, protecția indusă de vaccin scade în timp. În al doilea rând, eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării unei forme severe a bolii rămâne relativ ridicată. Și, în al treilea rând, eficacitatea vaccinului este în general mai scăzută în fața variantei Delta.”
Rapoartele CDC, publicate miercuri, mai arată că nici chiar vaccinarea nu va putea scoate națiunea din pandemie, fără măsuri de distanțare, inclusiv purtarea măștii.
Studiile măsoară eficacitatea vaccinului, comparând ratele de infectare sau spitalizare în rândul persoanelor vaccinate cu cele ale persoanelor nevaccinate, pentru a constata că ponderea persoanelor vaccinate este de 20% din totalul persoanelor pozitive și de 15% în cazul persoanelor internate în spital cu Covid. Concluzia unuia dintre cele trei studii este că eficacitatea vaccinului a coborât de la 92% în luna mai la 80% pe final de iulie, când deja Delta se răspândise în SUA.
Potrivit The Guardian, alte studii, realizate în UK, arată că și persoanele imunizate complet, cu două doze, pot avea pentru scurt timp niveluri ale virusului la fel de mari ca și persoanele nevaccinate, în cazul infectării cu varianta Delta. Implicațiile acestui fapt asupra transmiterii virusului rămân neclare, spun cercetătorii: “Încă nu știm cât de mult timp persoanele vaccinate transmit virusul, de exemplu, acestea pot avea niveluri ridicate de virus pentru perioade mai scurte de timp”, a spus Sarah Walker, profesor de statistici medicale și epidemiologie la Universitatea din Oxford. Constatarea sugerează că așa-numita imunitate de turmă, în care o minoritate nevaccinată, de până la 30% din populație, ar fi protejată de o majoritate (de cel puțin 70%) care a fost vaccinată, s-ar putea să nu poată fi atinsă niciodată în cazul Covid.
Cercetătorii au mai descoperit și că vaccinul Pfizer are o eficiență inițială cu 15% mai mare împotriva noilor infectării decât cel de la AstraZeneca, dar protecția scade mai rapid, iar la aproximativ patru-cinci luni de la a doua doză protecția oferită este aproximativ aceeași. La fel ca și studiile americane, cel britanic a constatat că eficiența vaccinurilor este mai redusă împotriva Delta față de varianta Alpha, dominantă anterior.
Realizat de cercetătorii de la Oxford în parteneriat cu Oficiul Național de Statistică și Departamentul de Sănătate și Asistență Socială, studiul britanic a comparat probele prelevate din nas și gât de la mai mult de 384.500 de persoane, între decembrie 2020 și mijlocul lunii mai 2021, cu peste rezultatele prelevate de la 358.983 de adulți, între mijlocul lunii mai și 1 august 2021 (perioada în care Delta a devenit dominantă în UK).
“Aceste seturi de date evidențiază posibilitatea ca persoanele vaccinate să transmită în continuare virusul, ceea ce sugerează că și acestea au nevoie de testare și de autoizolare în cazul în care sunt infectate, pentru a reduce riscul de transmitere”, a spus dr. Koen Pouwels, cercetător principal în departamentul de sănătate a populației din Nuffield de la Universitatea Oxford.
Surse alternative: The Washington Post, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.