Fostul președinte american, Donald Trump, a cerut demisia lui Joe Biden, după o retragere precipitată din Afganistan, care a amintit multora de fuga din Vietnam (1975). SUA au cheltuit o mie de miliarde de dolari pentru reconstrucția instituțiilor de stat din Afganistan și pentru finanțarea unei armate care, în final, a dezertat în masă. Duminică seara, luptătorii talibani au acordat interviuri din palatul prezidențial din Kabul.


Washington Post arată despre Acordul de la Doha, din februarie 2020, că oficialii afgani au spus mereu că este unul “de încetare a focului”, dar liderii talibani au avut o cu totul altă interpretare a discuțiilor cu americanii. Demarate cu un an și jumătate înainte de colapsul armatei afgane și cucerirea Kabulului fără luptă, discuțiile au fost în realitate un pretext pentru liderii talibani pentru a purta negocieri pentru coruperea forțelor guvernamentale, cărora le-au oferit pur și simplu bani ca să dezerteze.

În următorul an și jumătate, astfel de întâlniri și negocieri “de încetare a focului” au avansat, mai întâi la nivel de district iar apoi au ajuns rapid la capitalele de provincie, culminând cu o serie uluitoare de predări negociate de către forțele guvernamentale, mai arată cotidianul american, care citează numeroase surse americane și afgane.

În mai puțin de o săptămână, luptătorii talibani au cucerit peste o duzină de capitale de provincie și au intrat în Kabul fără rezistență, declanșând plecarea președintelui Afganistanului și prăbușirea guvernului său. Forțele de securitate afgane s-au topit pur și simplu. Duminică seara punctele de control ale poliției fuseseră abandonate, iar militanții se plimbau pe străzi.

Pe fondul incertitudinii cauzate de acordul din februarie 2020 de la Doha (Qatar), numeroși lideri militari și politici au devenit receptivi la propunerile talibanilor, înțelegând că nu vor mai putea conta pe sprijinul americanilor.

“Unii și-au dorit doar bani”, a spus un ofițer al forțelor speciale afgane despre cei care au fost de acord să se întâlnească cu talibanii. “Dar alții au văzut angajamentul SUA pentru o retragere completă ca o asigurare că talibanii vor reveni la putere în Afganistan. Pur și simplu au vrut să își asigure locul de partea câștigătoare. În ziua semnării acordului, am văzut schimbarea. Fiecare s-a gândit doar la el însuși. SUA ne-au lăsat să eșuăm”, a mai spus ofițerul.

Apoi, după ce președintele Biden a anunțat în aprilie că forțele SUA se vor retrage din Afganistan în această vară, capitulările au început să scurgă. Pe măsură ce militanții și-au extins controlul, tot mai multe districte guvernamentale au căzut fără luptă. Kunduz, primul oraș cheie luat de militanți, a fost capturat în urmă cu o săptămână. La scurt timp, negocierile din provincia Herat din vest au dus la demisia guvernatorului, a oficialilor de rang înalt ai Ministerului de Interne și ai serviciilor de informații și a sute de soldați. Acordul a fost încheiat într-o singură noapte. În Ghazni, guvernatorul a fugit sub protecția talibanilor.

Lupta armatei afgane împotriva talibanilor a implicat mai multe unități de elită, capabile și motivate. Însă acestea au fost deseori trimise ca forță de suport unor unități care au cedat imediat sub presiunea talibanilor. Un ofițer al forțelor speciale afgane staționat în Kandahar a povestit că unitatea sa a fost alocată în sprijinul uneia de poliție, iar apoi a primit pur și simplu ordin să se predea: “Nu trageți nici măcar un singur foc”, le-a spus comandantul unității în timp ce talibanii preluau zona. Polițiștii s-au predat imediat, iar cei din unitatea forțelor speciale n-au vrut nici ei să lupte în inferioritate numerică, așa că s-au schimbat în haine civile și au fugit. “Mi-e rușine de ceea ce am făcut. Dar, dacă nu aș fi fugit, aș fi fost vândut talibanilor de către propriul meu comandant”, a mai spus ofițerul.

De altfel, mai mulți ofițeri de poliție din Kandahar au povestit că nu își mai primiseră salariile de șase luni, iar plățile talibanilor au devenit din ce în ce mai atrăgătoare – aceștia ofereau 150 de dolari pentru fiecare soldat sau polițist care dorea să dezerteze.

Duminică seara, Al Jazeera a difuzat imagini cu comandanții talibani în palatul prezidențial, înconjurați de zeci de luptători înarmați.

Mohammad Naeem, purtătorul de cuvânt al talibanilor a declarat că forma de guvernare a noului regim din Afganistan va fi clarificată în curând, adăugând că talibanii nu vor să trăiască izolat și solicită relații internaționale pașnice. Un lider taliban, a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că luptătorii talibani au primit ordin să permită afganilor să reia activitățile zilnice și să nu facă nimic pentru a speria civilii.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat luni că tot personalul ambasadei, inclusiv ambasadorul Ross Wilson, a fost transferat la aeroportul din Kabul de unde va fi evacuat.

Surse: Reuters, Al Jazeera, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday