Echipa de anchetă a Pentagonului, care a trimis pe nava Mercer Street experți de pe portavionul USS Ronald Reagan, a descoperit că petrolierul a fost atacat pe 30 iulie de un vehicul aerian fără pilot (UAV) “încărcat cu un exploziv militar”, după ce, cu o zi înainte, acesta mai fusese vizat de două atacuri de același fel, dar care au eșuat.

Principalele constatări ale experților militari americani:

  • Atacul din 30 iulie, care a cauzat pagube extinse navei, a necesitat o dirijare calculată și deliberată. “Utilizarea UAV-urilor kamikaze iraniene, proiectate și produse numai pentru acest scop, este tot mai frecventă în regiune. Acestea sunt utilizate în mod activ de Iran și de milițiile susținute de acest stat împotriva forțelor coaliției din regiune, inclusiv împotriva unor ținte din Arabia Saudită și Irak”, se mai arată în raport.
  • Potrivit raportului Comandamentului Central, echipajul a urmat procedurile standard după explozie, s-a adunat într-un refugiu sigur din interiorul navei și și-a informat compania că a avut loc un atac.
  • Explozia a creat o gaură cu diametrul de aproape doi metri în partea superioară a cabinei de pilotaj, care a fost grav deteriorată.
  • “Echipa de experți în explozii a reușit să recupereze bucăți de dronă folosite în al treilea atac, inclusiv o parte a aripii și componente interne care erau aproape identice cu exemplele colectate anterior din UAV-uri iraniene de atac unic (Kamikaze)”, se mai arată în raportul Comandamentului Central.
  • Distanța de la coasta iraniană până la locul atacului se încadrează în raza de acțiune a dronelor iraniene pentru atac unic.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis în repetate rânduri un “răspuns coordonat” la acest atac, dar nu a dat niciodată detalii despre ce ar putea presupune un astfel de răspuns.

Miniștrii de Externe ai țărilor G7 (Canadei, Franța, Germania, Italia, Japonia, SUA, UK și Înaltului Reprezentant al UE) au dat vineri publicității o declarație prin care cer Iranului “să oprească toate activitățile incompatibile cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Vom continua să facem tot posibilul pentru a proteja orice transport maritim, de care depinde economia globală, astfel încât să poată opera liber și fără a fi amenințat de acte iresponsabile și violente”, se mai spune în declarație.

Doi membri ai echipajului, un britanic și un român, au murit în atacul asupra petrolierului Mercer Street, din 30 iulie.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday