Franța. Ample proteste la Paris și în marile orașe, împotriva permisului sanitar. De luni acccesul în restaurante, baruri, trenuri și chiar în unele mall-uri va fi condiționat de existența acestuia, în condițiile în care rata de vaccinare a depășit 82%.

Protestele au debutat deja la Paris și este de așteptat să se extindă sâmbătă seara în orașe precum Nisa, Marsilia sau Lille, în condițiile în care numeroși patroni de restaurante spun că vor refuza verificarea clienților, potrivit France24.

Protestatarii îl acuză pe președintele Emmanuel Macron că a devenit liderul unei “dictaturi sanitare”, forțând oamenii să se vaccineze împotriva voinței lor, pentru că legislația ce impune permisul sanitar are o plajă atât de largă încât aceasta face vaccinarea implicit obligatorie. În realitate, permisul se acordă, la fel ca și certificatul verde european și celor care s-au testat recent sau au trecut prin boală în ultimele șase luni.

La câteva zile după ce autoritatea constituțională a aprobat permisul sanitar, numindu-l “un compromis echilibrat” între libertatea personală și imperativele de sănătate publică, în Franța încă există o minoritatea care refuză vaccinarea, dar și testarea împotriva Covid. 82% din populația eligibilă a țării a primit cel puțin o doză de vaccin, una dintre cele mai mari rate de vaccinare din UE și din lume. Campania autorităților franceze este așadar una eficientă.

Permisul de sănătate, care este o extindere a certificatului verde european, limitează accesul nu numai în baruri și restaurante al celor care nu îl au, dar și în trenurile interurbane și în avioane. De asemenea. autoritățile locale au posibilitatea de a impune restricționarea celor care nu au un astfel de certificat și în mall-uri, în funcție de situația epidemiologică locală. Doar magazinele esențiale, așa cum ar fi hipermarketurile și piețele alimentare, benzinăriile și farmaciile, vor rămâne deschise la liber pentru toată, potrivit deciziei Curții Constituționale.

Permisul de sănătate este în vigoare din 21 iulie pentru locurile culturale și recreative, inclusiv cinematografele, sălile de concert și parcurile tematice cu o capacitate de peste 50 de persoane, iar noua legiuslație doar îi extinde aplicabilitatea.

Protestele de sâmbătă vor avea loc la nivel național, cu demonstrații planificate în orașele sudice Nisa și Marsilia, împreună cu orașul nordic Lille.

Folosim cookies