Procurorii DIICOT ai Biroului Teritorial Buzău transmit că, în perioada 2017 – februarie 2023, pe teritoriul Marii Britanii și Irlandei, s-a constituit și a funcționat un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani. Membrii grupului racolau femei, prin inducerea lor în eroare sau profitând de starea de vulnerabilitate a acestora, în vederea practicării prostituției. Colectau apoi sumele de bani câștigate și le foloseau în interes propriu, pentru achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.

În urma perchezițiilor la domiciliile membrilor grupului, de pe raza județelor Buzău și Ilfov și, respectiv, pe teritoriul Irlandei, au fost confiscate sumele de 21 de mii de euro, 4300 de lei și 70 de lire sterline, 21 de telefoane mobile, carduri bancare, un laptop și droguri de mare risc (cocaină). Totodată s-a dispus și sechestrul a șase imobile și șase autoturisme, în valoare de peste 480 de mii lire sterline și 420 de mii de euro, bani obținuți din activitatea infracțională.

Comunicatul integral: 

“La data de 19.04.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea a cinci inculpați și măsura controlului judiciar față de patru inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălarea banilor.

În cauză s-a reținut că, în perioada 2017 – februarie 2023, membrii grupului infracțional, constituit pe baza relațiilor de familie, a acționat pe teritoriul Marii Britanii și Irlandei, având ca scop exploatarea sexuală a numeroase persoane vătămate, obținând în această modalitate importante sume de bani care, ulterior, au făcut obiectul unui circuit financiar constând în efectuarea de transferuri monetare, pe numele unor persoane interpuse, prin sistemele de transfer monetar rapid ori prin viramente bancare, astfel încât să fie ascunse sau disimulate originea ilicită și beneficiarul real al sumelor de bani.

Liderul grupului infracțional a organizat și dezvoltat, începând cu anul 2017, o rețea de prostituție, inițial în Marea Britanie și, ulterior, în Irlanda, atribuind roluri determinate fiecărui membru, creând, totodată, condițiile favorabile aderării la această rețea și a altor proxeneți. Astfel, o parte dintre membri, au recrutat (prin inducerea în eroare sau profitând de starea de vulnerabilitate) mai multe persoane vătămate, în vederea exploatării sexuale.

De asemenea, membrii grupului au transportat, cazat și supravegheat persoanele vătămate, colectând sumele de bani obținute de către acestea din practicarea prostituției. Produsul activității infracționale a fost folosit de către membrii grupului infracțional organizat în interes propriu, pentru un trai luxos și/sau achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.

Totodată, s-a reținut faptul că, una dintre persoanele vătămate a fost vândută, în mod repetat, de la un membru al grupului la altul, în schimbul unor diferite sume de bani.

La data de 19.04.2023, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău și Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate București și Ploiești au fost puse în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Buzău și Ilfov, simultan fiind efectuate două percheziții domiciliare și pe teritoriul Irlandei.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, atât în România cât și în Irlanda, au fost identificate și ridicate sumele de 21.470 euro, 4300 lei și 70 lire sterline, 21 telefoane mobile, mai multe carduri bancare, un laptop și o cantitate de drog de mare risc (cocaină).

Totodată a fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la șase imobile și șase autoturisme, până la concurența sumelor de 481.000 lire sterline și 427.000 euro, bani obținuți din activitatea infracțională.

Dintre autoturismele indisponibilizate, două din categoria de lux, în valoare de 100.000 și respectiv 40.000 de euro, au fost preluate în custodie de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

În cursul zilei de ieri, 20.04.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău, a dispus arestarea preventivă a celor 5 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday