Anglia. Un studiu al Imperial College of London arată că vaccinarea a frânat la jumătate viteza de răspândire a variantei Delta, dar, chiar dacă cei vaccinați nu au simptome sau acestea sunt ușoare, următorul val epidemic, în toamnă, este inevitabil.

Descoperirile, publicate miercuri și bazate pe un studiu realizat pe 98.000 de voluntari din Anglia, oferă, potrivit FT.com, cele mai extinse dovezi concrete de până acum asupra modului în care vaccinurile protejează împotriva tulpinii Delta a coronavirusului, provenită din India, și care a înlocuit complet în Anglia varianta Alpha (britanică).

Studiul React-1 al Imperial College, care se face lună de lună din aprilie 2020, a arătat în iulie 2021 că 40% dintre participanții care au testat pozitiv au fost asimptomatici, iar bună parte a celorlalți au avut simptome foarte ușoare, în condițiile creșterii ponderii populației vaccinate în UK.

Studiul se face prin testarea unor eșantioane aleatorii de populație din întreaga Anglie, iar în cadrul ultimului sondaj, în perioada 24 iunie – 12 iulie, rata de pozitivare ajunsese la 0,63%, de patru ori mai mare decât în ​​luna precedentă, din 20 mai până în 7 iunie. Răspândirea începea să încetinească la sfârșitul perioadei de eșantionare, dar studiul s-a oprit prea curând pentru a mai surprinde și scădere rapidă a numărului de cazuri de pe finalul lunii iulie, la două săptămâni de la încheierea campionatului european de fotbal.

Varianta Delta a reprezentat 100% din cel mai recent eșantion, au arătat cercetătorii, care au determinat că vaccinarea completă reduce la jumătate transmiterea acestei variante a coronavirusului, în condițiile în care, la jumătatea lunii iulie 70% dintre adulții din Anglia primiseră a doua doză de vaccin. Un studiu publicat săptămâna trecută în SUA și realizat de CDC (dar pe un eșantion mult mai mic) arăta că și persoanele vaccinate răspândesc varianata Delta a coronavirusului.

Este pentru prima dată când studiul celor de la Imperial College estimează eficacitatea vaccinului împotriva transmiterii virusului. Analiza a inclus atât vaccinurile AstraZeneca, cât și vaccinurile Pfizer, dar nu a dat detalii despre eficiența fiecăruia dintre ele.

Tom Wingfield, lector clinic principal la Liverpool School of Tropical Medicine a comentat pentru Financial Times rezultatele: “Ele arată că, chiar și cu o acoperire extrem de ridicată a vaccinării, așa cum este în Anglia, este foarte probabil să avem un nou val de infectări în toamnă.”

Sursa: Financial Times

Folosim cookies