Florida. Martine Moise, soția președintelui din Haiti asasinat luna trecută și singurul martor ocular, a povestit la CNN modul în care s-a petrecut crima. Spune că forțele de securitate au dispărut complet de la reședința prezidențială și cere ajutorul ONU pentru a-i găsi pe cei care au comandat asasinatul.

Doamna Moise spune că au fost luați prin surprindere de atacatori deoarece în mod normal ar fi trebuit să fie păziți de 30-50 de gărzi, care locuiesc în subsolul reședinței prezidențiale pentru a asigura continuitatea pazei, însă în acea noapte niciun agent nu a fost acolo. Chiar și după asasinat prima persoană care a intrat în dormitorul prezidențial și care i-a acordat primul ajutor a fost o femeie de serviciu iar nu un agent de pază. Paznicii nu ar pleca fără ordin. Poate că au primit ordin să plece, asta cred eu. Am fi avut mai multă protecție, ar fi fost 50 împotriva a 28. M-am gândit mult la cum s-ar fi putut întâmpla acest lucru. Cred că președintele a murit cu speranța că va veni echipa sa de securitate, spune Martine Moise.

Rănită și căzută la pământ alături de soțul său, Jovenel Moise, prima doamnă nu a putut vedea, din poziția în care era, decât pantofii atacatorilor. Ea povestește însă că aceștia vorbeau spaniolă și căutau ceva anume, asasinându-l pe președinte abia după ce au găsit ce căutau. Soțul ei a primit 12 gloanțe, în tot trupul, inclusiv în față.

Potrivit doamnei Moise, atacatorii nu s-au adresat niciodată președintelui în mod direct, iar domnul Moise nu le-a spus nimic în momentele de dinaintea executării sale. ”Odată ce l-au împușcat pe președinte, atunci m-am gândit: S-a terminat pentru amândoi. Și am închis ochii, nu m-am gândit la nimic altceva. M-am gândit: S-a terminat. Aceasta este ultima noastră zi”, a povestit ea. Totuși, atacatorii au plecat, iar, în cele din urmă, alertată de femeia de serviciu, a sosit o echipă a Poliției Naționale care a dus-o pe prima doamnă, mai întâi la un spital local, iar apoi cu avionul la un spital din Miami, împreună cu copiii ei. 

Ca urmare a acestui eșec de securitate, pe care autoritățile haitiene încă nu l-au explicat, doi șefi ai dispozitivului de securitate prezidențială au fost arestați, iar 24 de polițiști sunt cercetați. Doisprezece au fost arestați și patru au fost acuzați că au colaborat cu atacatorii columbieni. 


Doamna Moise crede însă că adevărații criminali sunt încă în libertate. “Oamenii pe care i-au arestat sunt cei care au apăsat pe trăgaci. Nu ar apăsa pe trăgaci fără ordine. Deci, personajele principale de care avem nevoie sunt oamenii care au plătit pentru asta. Și oamenii care au dat ordinul“. Nu este sigură că autoritățile locale vor reuși singure să descopere adevărul. ”Populația haitiană are nevoie de o investigație independentă condusă de ONU și, posibil, ca într-o zi cazul să ajungă la Curtea Penală Internațională de la Haga”, a spus ea. SUA și Columbia au oferit deja sprijin pentru derularea anchetei.

Sursa: CNN

Folosim cookies