Google urmează tendința giganților tehnologici care, pe fondul crizei de semiconductori dar și al incertitudinilor politice legate de lanțurile de aprovizionare, au început să își producă propriile cipuri și procesoare. Doar că Tensor era în dezvoltare de mai mulți ani, iar  telefoanele Pixel 6 și Pixel 6 Pro, care vor fi lansate în această toamnă, ar trebui să pună în valoare procesoarele dezvoltate și adaptate pentru algoritmi de învățare și inteligență artificială.

Într-o postare pe blogul Google, Rick Osterloh, șeful diviziei de hardware al companie, susține că aproape toate caracteriticile telefoanelor Pixel actuale vor fi îmbunătățite și vor folosi în același timp mai puține resurse de calcul. În mai multe demonstrații făcute pentru public Osterloh a explicat de exemplu că o fotografie mișcată, neclară, sau prost luminată, va fi automat îmbunătățită, softul fiind capabil să înțeleagă ce a dorit utilizatorul să surprindă atunci când apăsat pe buton.

Pentru a realiza acest lucru Pixel face o fotografie cu camera principală cu o expunere normală, concomitent cu o alta de la camera ultrawide cu o expunere rapidă. Softul le combină pe cele două, astfel încât să obțină claritatea necesară. Cipul Tensor corectează apoi mișcarea, atât cea indusă camerei de mâna fotografului cât și cea a celui fotografiat. De asemenea, pentru că cele mai multe fotografii sunt personale, softul rulează un model de detectare a feței subiectului, pentru se asigura că aceasta primește o “prioritate de focalizare”.

„Acest lucru se realizează cu o serie de modele sofisticate de învățare automată care rulează în paralel și în timp real, suprapunând simultan imagini de la mai mulți senzori, pentru a obține cea mai bună combinație de elemente în poza pe care o vede utilizatrul“, spune Osterloh, care mai susține că Pixel este suficient de inteligent pentru a ști că nu trebuie întotdeauna să utilizeze ambii senzori pentru fiecare fotografie, ci doar atunci când există riscul unei poze proaste.

Toate acestea sunt posibile cu noul procesor personalizat al Google, care este proiectat în funcție de necesitățile softului, la fel cum fac deja și Apple și Samsung.


Google nu a avut mare succes până acum cu telefoanele sale, dar avantajele noilor procesoare ar trebui să facă telefoanele Pixel să iasă în evidență, cel puțin în universul Android.

Osterloh a mai declarat că noile telefoane vor avea îmbunătățiri și pe partea de înregistrare video, dar vor fi capabile și să transcrie și să traducă automat videoclipuri.

De asemenea, dictarea vocală în aplicația de tastatură Google Gboard este mai rapidă și înțelege semnele de punctuație, dar va putea face diferența din intonație între o comandă vocală (de tip, “Șterge!”) și textul pe care utilizatorul îl dictează.

Deocamdată, compania a preferat să nu dea mai multe detalii despre designul și caracteristicile telefoanelor Pixel 6, preferând să insiste pe modul în care funcționează softul împreună cu hardware-ul propriu. Se știe doar că acestea vor avea o cameră pentru selfie, montată în centrul ecranului.

Nici despre prețurile telefoanelor care vor fi lansate la toamnă nu se știe deocamdată nimic.

Sursa: Google Blog

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday