Prețurile locuințelor sunt în creștere în aproape toate economiile importante ale planetei, ca urmare a pandemiei, în ceea ce este deja cea mai amplă reașezare imobiliară din ultimii 20 de ani, iar în grupul urmărit de OECD al celor mai bogate țări ale lumii creșterea a atins 9,4% în primul trimestru din 2021, față de același trimestru din 2020, cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani.

O analiză FT, în baza datelor OECD arată că în doar trei din 40 de țări ale lumii urmărite prețurile locuințelor au scăzut în primele trei luni ale acestui an. Dobânzile mici și economisirile acumulate în perioadele de carantină, precum și dorința de a avea mai mult spațiu pe măsură ce oamenii au lucreat tot mai mult de acasă au alimentat cererea și de aici și creșterea de prețuri.

Analiza Financial Times arată că, pe termen scurt, creșterea prețurilor locuințelor poate fi bună pentru o economie, deoarece oamenii care dețin proprietăți se simt mai bogați și au tendința de a cheltui mai mult. Cu toate acestea, dacă prețurile continuă să urce o perioadă mai lungă de timp, atunci apare riscul unei bule speculative care, în final poate crea mari probleme, mai ales că ea este însoțită și de o explansiune a activității de creditare.

Cele mai importante creșteri de prețuri s-au înregistrat în Marea Britanie, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Canada și Turcia. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, în ultimul an, în cele mai importante orașe din România, prețurile locuințelor au crescut în medie cu 11%.

Analiza integrală pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday