Statele Unite și Regatul Unit s-au alăturat acuzațiilor aduse de Israel, care susține că Iranul a efectuat o lovitură aeriană, cu drone, asupra petrolierului pe care au murit joi seară un român și un britanic, în largul coastei Omanului (Marea Arabiei).

Calificându-l drept “un atac ilegal și dur”, ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat că UK și aliații săi vor da un răspuns coordonat. La scurt timp, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că “nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează un model consacrat și un comportamente beligerant din partea Teheranului”. Ministerul român al Afacerilor Externe încă nu a reacționat, dar, potrivit Agerpres, ministrul Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu cu omologul israelian, Yair Lapid.

Nimeni nu a revendicat atacul respectiv, despre care s-a crezut inițial că este un act de piraterie. Ulterior s-a dovedit că o încărcătură explozivă, purtată cel mai probabil de una sau mai multe drone au detonat puntea de comandă a petrolierului, creând o gaură în aceasta.

Nici Israelul, Marea Britanie sau SUA nu au prezentat încă dovezi privind acuzaele pe care le aduc Iranului, iar Teheranul le respinge: “Nu este prima dată când regimul sionist face acuzații fără dovezi la adrea Republicii Islamice Iran”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului Iranian.

Ulterior, portavionul american USS Ronald Reagan și distrugătorul USS Mitscher au escortat petrolierul israelian către un port din Emiratele Arabe Unite.

Surse alternative: AP News, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday