Scarlett Johansson, vedeta filmului Văduva neagră (Black Widow), a dat în judecată studiourile Walt Disney, acuzând compania că i-a încălcat contractul difuzând filmul în streaming on-line, în condițiile în care câștigurile sale sunt legate de vânzările de bilete din cinematografe.

Disney susține că a respectat contractul cu Johansson și precizează că lansarea filmului pe platforma sa de streaming a “îmbunătățit semnificativ capacitatea actriței de a câștiga bani în plus față de cele 20 de milioane de dolari pe care i-a primit până în prezent”.

Plângerea lui Johansson, depusă la o curte din Los Angeles, arată că strategia de lansare dublă a filmului i-a redus remunerația, care, prin contract, era parțial legată pe încasările de Box office (topul vizionărilor în cinematografele americane), iar lansarea on-line a redus numărul spectatorilor off-line.

“Black Widow” a fost lansat pe 9 iulie în cinematografe și pe serviciul de streaming Disney+, unde filmul a putut fi vizionat pentru abonații Premiere Acces (la un cost de 30 de dolari).


Avocații actriței solicită despăgubiri nespecificate, care urmează să fie stabilite, iar Reuters notează că verdictul ar putea avea ramificații largi la Hollywood. Disney a testat acest model hibrid de lansare în timpul pandemiei, când majoritatea cinematografelor din întreaga lume au fost închise. Alte studiouri de film, inclusiv Warner Bros sau AT&T au renegociat contractele cu actorii, pentru filmele planificate inițial doar pentru cinematografe, dar oferite și în streaming în timpul pandemiei.

“Văduva neagră” este povestea rusoaicei Natasha Romanoff, agent secret și personaj principal în seria Avengers a Marvel. Filmul a adunat 80 de milioane de dolari din bilete vândute numai în weekendul de debut la cinematografele din SUA și Canada și 60 de milioane de dolari prin vizionările pe platforma Disney+.

Surse alternative: Washington Post, Reuters

Folosim cookies