Pe coasta de vest a Statelor Unite, se înregistrează noi maxime istorice de temperatură, cu 43,3 grade Celsius înregistrate luni în Montana. Fenomenul a facilitat izbucnirea a numeroase incendii de vegetație în vestul continentului nord-american, atât în SUA, cât și în Canada, iar valul de fum degajat a ajuns până pe coasta de est, astfel că autoritățile din New York au recomandat populației să poarte măști de protecție, pentru a nu se intoxica.

O altă “cupolă de căldură” estte blocată deasupra Arhipelagului Britanic și a provocat două recorduri de temperatură în Irlanda de Nord. Meteorologiii britanici au emis pentru prima dată o avertizare de căldură severă pentru Țara Galilor, centrul și sud-vestul Angliei, iar din acest weekend sunt așteptate ploi abundente și inundații.

În orașul turc Cizre, aflat în partea de est, la granița cu Siria, stația meteorologică a raportat 49,1 grade Celsius, cea mai mare temperatură de când se țin măsurătorile în Turcia. Specialiștii se așteaptă la noi recorduri și în Siria, Iran, Irak sau Rusia, din cauza blocajului atmosferic din regiune.

Și pe insula japoneză Hokkaido, cunoscută pentru stațiunile sale de schi, termometrele au arătat temperaturi record pentru această regiune. Un meteorolog din Tokyo a arătat că ”atât de cald a fost afară, încât șinele de tren s-au deformat”.

Incendii de vegetație s-au înregistrat și în regiunile estice ale Rusiei și în Siberia, iar la Anchorage (Alaska), mercurul din termometre a urcat duminica trecută până la 27,2 grade Celsius, cea mai caldă zi de iulie din istoria statului american.

Deși clopotele de căldură nu sunt neobișnuite pentru perioadele de vară, cercetătorii consideră că acestea se formează acum mai des și sunt din ce în ce mai intense, din cauza schimbărilor climatice. Deja această vară a doborât recordurile de temperatură în șapte țări.

Sursa: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday