Intenția companiei de a cere autorităților americane aprobarea pentru administrarea dozei a III-a persoanelor vaccinate cu primele două a fost confirmată pentru Reuters de Mikael Dolsten, șeful diviziei de cercetare a Pfizer. Acesta spune că a luat în calcul răspândirea variantei Delta, foarte contagioasă, dar și datele care arată că imunitatea conferită de vaccin scade după șase luni de la inoculare.

Dolsten a declarat că scăderea raportată recent în eficacitatea vaccinului în Israel este înregistrată în principal la persoanele care au fost vaccinate în ianuarie și februarie. Ministerul Sănătății din țară a declarat că eficacitatea vaccinului atât în ​​prevenirea infectării, cât și a dezvoltării simptomelor mai ușoare și medii ale bolii Covid a scăzut la 64%, în iunie, de la peste 95%, după primirea schemei complete.

“Vaccinul Pfizer rămâne extrem de eficient împotriva variantei Delta, dar, după șase luni, există probabil riscul reinfectării pe măsură ce anticorpii, așa cum s-a prezis, scad”, a spus Dolsten, care a precizat că vaccinul păstrează o eficacitate de 95% împotriva dezvoltării unei forme severe a bolii.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a spus, totuși, că cei care au fost complet vaccinați nu au nevoie de un rapel în acest moment.

Dolsten a spus că datele timpurii din propriile studii ale companiei arată că o a treia doză de rapel generează niveluri de anticorpi care sunt de cinci până la zece ori mai mari decât după a doua doză, sugerând că o a treia doză va oferi o protecție îmbunătățită, mai ales pentru persoanele mai vârstnice.

Pfizer intenționează să înceapă în curând un studiu de eficacitate a celei de-a treia doze de rapel pe zece mii de persoane. În același timp, Pfizer și BioNTech proiectează deja o nouă versiune a vaccinului care țintește în mod specific varianta Delta, dar, deocamdată, directorul științific al companiei spune că nu este necesară schimbarea formulei vaccinului actual.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday