Oxfam avertizează că pandemia a agravat inegalitățile din industria alimentară și din rețelele comerciale globale de aprovizionare Nominalizează lanțurile germane de supermarketuri precum Lidl, Aldi, Edeka și Rewe, despre care spune că au consemnat un boom al vânzărilor în anul pandemic 2020, în timp ce producătorii de alimente din țările mai sărace au fost nevoiți să facă concedieri, iar angajații lor au lucrat în condiții asemănătoare sclavilor, în condiții de slabă protecție epidemică.

Raportul analizează condițiile de muncă de pe plantațiile de ceai din India, sau pe cele de cafea din Brazilia, la viile din Africa de Sud și din industria pescuitului din Thailanda. Oxfam că în toate cele patru cazuri de “exploatare și cazuri șocante de muncă sclavagistă modernă”, în condiții sanitare precare, fără apă curentă sau o protecție adecvată  împotriva pesticidelor și a epidemiei de coronavirus. Pandemia a lovit în mod deosebit femeile, mai des concediate decât lucrătorii bărbați din industria alimentară.

În acest timp, raportul Oxfam constată că vânzările lanțurilor germane de supermarketuri au crescut cu 17% în 2020, iar activele proprietarilor lor au crescut cu până la 30%. “Doar din profiturile obținute în pandemie de proprietarii lanțului german Aldi Süd (lanț german, competitor principal al Lidl) s-ar fi putut plăti salariile a aproximativ 4 milioane de lucrători din sectorul brazilian al cafelei”, se arată în raport. Expansiunea Aldi și Lidl pe piețele internaționale a alimentat o creștere rapidă în ultimii ani.

Oxfam a solicitat guvernului german să susțină o reglementare mai amplă în Uniunea Europeană, după modelul “Legii lanțului de aprovizionare”, adoptată recent de Bundestag, care impune companiilor să raporteze toate încălcările drepturile omului dar și nerespectarea normelor de mediu de către toate firmele din lanțurile proprii de aprovizionare. Legea va intra în vigoare în 2023 și vizează aproximativ 600 de companii germane mari, cu peste 3.000 de angajați, iar din 2024 va fi extinsă la companiile care au peste 1.000 de angajați. Potrivit Deutsche Welle, Comisia Europeană lucrează deja la o propunere legislativă în acest sens.

Surse alternative: Oxfam, Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday