Discuțiile în acest sens durează de ani de zile și se așteaptă ca și țările G7 să încheie un acord politic la sfârșitul acestei săptămâni privind ridicarea ratei efective a impozitului pe profit la 15%.

În conformitate cu normele UE, de la țară la țară, o companie ce realizează timp de doi ani consecutiv venituri globale de cel puțin 750 de milioane de euro, trebuie să dezvăluie public cât plătește pentru taxe și impozite în fiecare dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar, precum și în alte 19 paradisuri fiscale, jurisdicții considerate de către UE autorități fiscale “necooperante”.

Companiile mari sunt deja obligate să își dezvăluie profiturile autorităților fiscale naționale din UE, dar informațiile nu au fost puse și la dispoziția publicului.

Acordul este considerat un prim pas în măsurarea “evaziunii legale” în cadrul UE. Denumită uneori optimizare fiscală, aceasta include modalități de micșorare a sarcinilor fiscale, fără a încălca legea, dar profitând de lacunele diferitelor legislații din țările membre UE.

Comisia Europeană, care a propus încă din 2013 un astfel de acord, estimează că guvernele UE pierd anual între 50 și 70 de miliarde de euro.

Totuși, o parte a activiștilor anti-corporatiști susține că acordul este un pas prea mic, pentru că el exclude peste 80% din statele din lume, “inclusiv paradisuri fiscale notorii, cum ar fi Bahamas, Elveția sau Insulele Cayman, pentru care companiile nu vor trebui să publice nicio informație”, susține Manon Aubry, europarlamentar de stânga, citat de Financial Times.

Sursă alternativă: Financial Times

Foto: Funtap PDreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday