Acordul dintre Consiliul European și Parlament privind “certificatele digitale COVID din UE” este un pas înainte spre funcționarea acestora, dar nu mai devreme de 1 iulie. Până atunci însă, este posibil ca mai multe țări europene să le pună în aplicare înainte de această dată.

Politico a analizat documentul prin care cele două corpuri legislatie europene se pun de acord asupra unor principii și observă că unele aspecte ale funcționării viitorului certificat european rămân la latitudinea fiecărui stat membru. Documentul va avea un cod QR, care certifică identitatea posesorului precum și tipul de imunitate a acestuia. Statele membre lucrează la un sistem interconectat care va asigura verificarea datelor în timp real. Certificatul va putea fi utilizat într-un format digital (pe telefon) sau va putea fi tipărit și va fi emis gratuit.

Tipurile de certificat digital Covid și modul de funcționare al acestora.
Există trei tipuri de certificate, fiecare cu o durată proprie de valabilitate:

  • Certificatul care atestă vaccinarea anti-Covid, fără termen de valabilitatea. Acordul european este însă valabil un an și, deocamdată, acesta poate fi considerat și termenul de valabilitate al certificatului pentru cei vaccinați;
  • Certificatul de testare anti-Covid. Acordul nu specifică cât timp va fi valid un test negativ pentru călătorie, dar perioada acceptată în acest moment în toate statele membre este de 72 de ore, deci acesta va fi termenul de valabilitate și al unui astfel de certificat;
  • Certificatul de imunitate după boală, valabil șase luni de la momentul în care o persoană a fost testată PCR pozitiv. Testele rapide din trecut nu sunt acceptate pentru emiterea certificatului.

Se poate călători fără certificat?

Da. Documentul nu este o condiție prealabilă pentru călătorie, dar statele membre pot decide testarea și carantinarea călătorilor care nu au un astfel de certificat.

Cei care au un certificat Covid nu vor mai fi testați sau obligați la carantină?

Nu neapărat. Acordul recomandă acest lucru, dar țările membre  ar trebui să se abțină de la a impune restricții suplimentare, “cu excepția cazului în care sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică ca răspuns la pandemia Covid-19”. Asta înseamnă că țările UE pot impune în continuare teste suplimentare sau carantine dacă consideră că este necesar, dar este de presupus că ele vor renunța la astfel de restricții pe măsură ce procentul de persoane vaccinate va crește, în țara de origine a celor care solicită intrarea într-un alt stat membru al UE.

Vor fi sau nu gratuite testele, pentru cei care nu s-au vaccinat dar solicită un astfel de certificat?

Fiecare țară decide acest lucru. Deputații europeni au cerut decontarea testelor iar Comisia Europeană a spus că va pune la dispoziție 100 de milioane euro, sumă ce poate fi dublată, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că testele vor fi peste tot gratuite. Ele pot fi subvenționate parțial, ceea ce le-ar face mai ieftine, totuși. De asemenea, Comisia dorește utilizarea testelor antigen, mai rapide și mai ieftine, dar este posibil ca unele țări să solicite în continuare testare PCR.

Cei care au primit doar prima doză de vaccin primesc certificat de călătorie?

Da, dar certificatul va arăta exact acest lucru, iar fiecare țară va decide dacă permite accesul celor care au primit doar prima doză sau le va cere testare și, eventual, carantină.

Ce vaccinuri sunt acoperite de certificat?

Țările UE trebuie să accepte toate vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. În prezent, acestea sunt AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson. Totuși, fiecare țară poate decide să accepte și alte vaccinuri, cum ar fi vaccinul rusesc Sputnik, sau cel chinezesc (Sinofarm) utilizate în Ungaria și Serbia.

Când vor fi funcționale certificatele de călătorie?

Țările UE trebuie să poată, din punct de vedere tehnic să recunoască certificatul european începând cu 1 iulie, dar încă șase săptămâni după această dată pot emite în continuare propriile certificate, recunoascute, eventual, bilateral, prin acorduri directe între țările membre. Franța, Austria, Suedia, Luxemburg, Croația, Spania, Bulgaria, Olanda, Italia, Lituania, Germania, Grecia, Islanda, Republica Cehă, Danemarca, Belgia, Estonia și Cipru au testat deja infrastructura digitală, iar Polonia, Portugalia, Letonia, România, Irlanda și Malta efectuează teste suplimentare în aceste zile.

Certificatul european va permite călătoria și în țările din afara UE?

Schema acoperă cele 27 de țări ale UE, dar și certificate emise de Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Elveția și Marea Britanie lucrează de asemenea pentru a obține certificate reciproc recunoscute cu țările UE. Comisia este, de asemenea, în negocieri cu Statele Unite pentru a face certificatele interoperabile.

Pot fi folosite certificatele europene și la altceva decât trecerea frontierei?

Țările pot decide să utilizeze certificatele UE în alte scopuri, de exemplu pentru a permite accesul în cinematografe, concerte sau restaurante, dar acest lucru va fi reglementat independent în legislația națională de către fiecare țară membră UE.

Foto: TanaonteDreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday