Propunerea lui Boris Johnson vine după ce Partidului Național Scoțian (SNP) a câștigat ieri majoritatea în Parlamentul Scoției (64 de locuri din 125), după o campanie în care a promis un nou referendum de separare de UK. Premierul Nicola Sturgeon l-a avertizat pe șeful guvernului britanic să nu-i blocheze inițiativa care ar putea duce la declararea independenței Scoției.


“Cred cu pasiune că interesele oamenilor din Marea Britanie sunt cel mai bine servite atunci când lucrăm împreună. Aș dori să vă invit să vă alăturați mie, colegilor de guvern din Marea Britanie și altora la o reuniune la care vom discuta despre provocările noastre comune și despre cum putem lucra împreună în lunile și anii următori pentru a le depăși. Cu toții vom avea propriile noastre perspective și idei și nu vom fi întotdeauna de acord, dar sunt încrezător că, învățând unii de la alții, vom putea reconstrui mai bine, în interesul oamenilor pe care îi servim”, a spus Johnson.

Până să obțină independența Scoției, Sturgeon mai are câteva obstacole de trecut. Mai întâi trebuie să câștige permisiunea publică, apoi permisiunea legală de a convoca un al doilea referendum (în 2014, scoțienii s-au pronunțat cu 55% împotriva independenței) și abia apoi poate convoca și consultarea populară. 

La finalul anului trecut, sondajele arătau că 58% dintre scoțieni s-ar pronunța pentru independență, după părăsirea Uniunii europene de către Marea Britanie, dar potrivit Sky News, mai mulți scoțieni ar refera o stabilizare a economiei după pandemie, înainte ”de a începe să fluture steagul albastru și alb pentru independență”. În schimb, tinerii sunt în mod covârșitor în favoarea independenței Scoției, un sondaj mai recent arătând că cei care au sub 34 de ani ar vota astfel în proporție de 72%.

Oricum, un referendum în care Scoția și-ar declara independența nu ar tranșa și problema resurselor de petrol din Marea Nordului, exploatate acum în comun.

Guvernul britanic spune că, în mod legal, Scoția are nevoie de permisiunea Parlamentului britanic pentru a organiza un referendum. Însă chiar dacă Partidului Național Scoțian ar trebui să se bazeze pe sprijinul Partidului Verde, analiștii spun că, probabil, ar avea suficiente voturi pentru a promova legislația referendumului. Mulți analiști se așteaptă, de asemenea, ca, în cazul unui refuz constituțional pentru organizarea unui referendum de independență, guvernul scoțian să își ducă cazul în fața instanțelor, unde ar argumenta că puterea de a convoca un referendum ar trebui să revină Parlamentului scoțian.

Surse alternative: Washington Post, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday