SUA. Autoritățile federale aprobă reluarea vaccinării cu Johnson & Johnson, după o pauză de zile. Investigațiile realizate în acest interval au găsit doar 15 cazuri de tromboze severe, din 8 milioane de vaccinări.

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) și Administrația Medicamentului (FDA) au conchis că riscul de a experimenta sindromul care implică cheaguri de sânge severe și tromboze “este asociat probabil” cu vaccinarea cu J&J, dar riscul este foarte scăzut.

FDA va actualiza însă fișa tehnică a vaccinului anti-Covid, avertizând cu privire la acest risc.

Într-o analiză prezentată CDC se arată că riscurile acestui sindrom sunt de șapte cazuri la un milion în cazul femeilor cu vârsta sub 50 de ani, cele mai frecvente cazuri fiind pentru categoria feminină de vârstă cuprinsă între 30 și 39 de ani.

Pentru femeile cu vârsta de peste 50 de ani și pentru toți bărbații, cheagurile au apărut la o rată de unul la un milion de doze administrate, a arătat analiza.

În total, în SUA au existat trei decese, așa că CDC păstrează recomandarea inițială a vaccinului- pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Dr. Jesse Goodman, expert în boli infecțioase la Universitatea Georgetown din Washington și fost cercetător șef al FDA, a declarat pentru Reuters că riscul nu este unul banal, dar rămâne totuși mic: “Riscul de a muri din cauza unui accident de mașină este unul dintr-o sută, iar riscul de a fi lovit de fulger este de unul din 15 mii”, a spus Goodman.

Aparent, riscurile vaccinului Johnson & Johnson sunt mai mici decât cele ale AstraZeneca, pentru care autoritățile britanice au declarat o incidență a cazurilor de cheaguri severe de sânge de 7,9 la un milion de vaccinuri administrate.

Spre deosebire de vaccinurile ARN mesager de la Pfizer și Moderna, care necesită două doze și trebuie păstrate congelate la temperaturi foarte scăzute, vaccinul J & J poate fi administrat într-o singură doză și depozitat într-un frigider obișnuit, ceea ce îl face preferat pentru administrarea în zonele rurale sau în cele mai îndepărtate.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Cristian Storto/Dreamstime

Folosim cookies