SUA au reușit să vaccineze mai mult de jumătate din populație, dar entuziasmul a scăzut și experții estimează că doritorii se termină în două săptămâni. Mai multe state au început închiderea unor centre fără activitate.

Fundația Kaiser Family, un ONG din domeniul politicilor de sănătate publică, avertizează că în două până la patru săptămâni, America nu va mai avea pe cine să vaccineze. “Cei care au dorit să facă acest lucru, l-au făcut deja, iar cei care nu au dorit nici nu-și bat capul cu vaccinul”, a declarat pentru The New York Times Michael Fraser, directorul executiv al unei asociații a lucătorilor din sănătate.

Președintele Joe Biden a anunțat în această săptămână că administrația sa și-a atins obiectivul de a administra 200 de milioane de doze de vaccin în primele 100 de zile de mandat. Statele Unite realizează în medie 3 milioane de vaccinări pe zi, dar în ultimele zece zile ritmul a scăzut cu 10%.

Potrivit Forbes, autoritățile statale din Florida, Georgia, Carolina de Nord și Wisconsin au decis închiderea unor centre de vaccinare și înlocuirea lor cu centre mobile, pentru că activitatea scăzuse la sub 50% din capacitate.

Până acum peste 51% dintre adulții americani au primit cel puțin o doză de vaccin, dar sondajele arată că 20% din populație continuă să respingă ferm vaccinarea.

Casa Albă a lansat o campanie media pentru a-i convinge pe tineri să se vaccineze, iar președintele Biden le-a cerut patronilor să le ofere angajaților câteva zile de concediu plătit pentru momentul vaccinării, oferind o deducere de taxe pentru companiile care ar invoca pierderi cauzate de aceste concedii.

Potrivit ECDC, peste 23% dintre adulții din Uniunea Europeană au primit cel puțin o doză de vaccin, iar 8% au primit-o și pe a doua. În România doar 16% au primit cel puțin o doză, dar procentul celor care au făcut și rapelul este de 10%, mai mare decât media europeană. Acest lucru este explicat de procentul mai mic al celor vaccinați cu AstraZeneca, un vaccin la care rapelul se face mai tîrziu decât la Pfizer și Moderna.

Surse alternative: NY Times, Forbes, ECDC

Foto: Dreamstime

Folosim cookies