Statistica oficială a recalculat PIB-ul României, pe componente, în anul 2020, stabilind că din scăderea de -3,9%, impozitele pe consum (TVA și accize) au avut o contribuție de -0,8%, iar valoarea adăugată brută (salarii, profit) a avut o contribuție de -3,1%.

Pe categorii de resurse, evoluția a fost următoarea:

Sector Evoluție 2020/2019 Pondere în PIB
Agricultură -0,7% 3,8%
Construcții +0,6% 6,6%
Industrie -2% 19,7%
Comerț și servicii -0,9% 18%
IT&C +0,6% 6,8%
Administrație publică +0,1% 14,8%

În cazul instituțiilor bugetare care nu produc profit (administrație, învățământ, sănătate, armată, etc) singurul factor luat în calcul la formarea PIB îl reprezintă salariile angajaților. Creșterea acestora din 2020 a fost de +5% și, deși mai mică decât creșterea salariilor din mediul privat, aceasta a avut o contribuție de +0,1% la evoluția PIB.

Industria scade astfel la o pondere de sub 20% din economia românească, în timp ce administrația urcă la aproape 15% (înainte de criza din 2010 ajunsese la 11%, dar a scăzut apoi spre 8%).

Din punctul de vedere al utilizării PIB, reducerea s-a datorat, în principal unei scăderi de -5% a consumului final al gospodăriilor populaţiei, în timp ce cheltuielile de consum ale administraţiei s-au redus cu -2,9%.
Exportul net a avut o contribuție de -1,4% la PIB, ca urmare a scăderii cu -10% a volumului exporturilor, corelată cu o scădere mai mică, de -6%, a volumului importurilor de bunuri şi servicii.

Sursa: Comunicat INSSE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday