Șeful OMS avertizează, cu privire la distribuirea vaccinurilor împotriva Covid-19, că lumea este în pragul unui ”eșec moral catastrofal”. Cere împărțirea echitabilă a dozelor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că perspectivele unei distribuții echitabile a dozelor de vaccin sunt amenințate de un ”risc serios”. Declarațiile acestuia au loc în contextul în care COVAX, schema de distribuire de vaccinuri a OMS, este programată să înceapă luna viitoare.

El a menționat că anul trecut au fost semnate 44 de acorduri bilaterale și cel puțin 12 au fost deja semnate anul acesta.

„Acest lucru ar putea întârzia livrările COVAX și ar putea crea exact scenariul pentru care COVAX a fost conceput pentru a-l evita, o piață haotică, un răspuns necoordonat și întreruperi sociale și economice continue”, a adăugat Tedros.

O astfel de abordare ”eu primul” i-a lăsat expuși riscului pe cei mai săraci și vulnerabili din lume, a adăugat acesta la deschiderea reuniunii anuale a Comitetului Executiv al OMS. ”În cele din urmă aceste acțiuni nu vor face decât să prelungească pandemia”, susține Tedros. 

În sprijinul afirmațiilor sale, Tedros a precizat că 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în cele mai bogate 49 de țări ale lumii, în timp ce doar 25 de doze au fost administrate într-o țară săracă.

Sursa: Reuters.

Folosim cookies