Moscova. Opozantul rus Alexei Navalnîi s-a întors din Germania în Rusia, după aproape cinci luni de când a fost otrăvit. A fost arestat de autorități imediat după aterizare.

Avionul care îl transporta pe liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost redirecționat pe un alt aeroport decât cel pe care ar fi trebuit să aterizeze și în jurul căruia era așteptat de o mulțime de susținători. De altfel, autoritățile au și arestat o parte a acestora, lucru care s-a întâmplat și cu Alexei Navalnîi, imediat ce a ajuns la poliția de frontieră. 

Navalnîi nu a făcut un secret din faptul că se întoarce în Rusia, de fapt a și transmis permanent pe rețelele de socializare după momentul aterizării. Gestul său este unul de frondă, în condițiile în care autoritățile ruse au anunțat și ele că îl vor aresta, dacă se întoarce, pentru că ar fi încălcat termenii unei eliberări condiționate.

Alexei Navalnîi este cel mai proeminent și hotărât adversar al președintelui Vladimir Putin. El a fost otrăvit cu un agent chimic în august anul trecut și a fost salvat la limită de medicii germani. A acuzat serviciile secrete ruse de tentativă de omor și chiar a reușit, cu ajutorul CNN, să păcălească un agent FSB să povestească cum i-a fost pus agentul toxic în lenjeria intimă.

Kremlinul a negat în repetate rânduri un rol în otrăvirea opozantului, iar Vladimir Putin a declarat că dacă serviciile secrete ruse chiar ar fi vrut uciderea lui Navalnîi acesta ar fi fost mort.

Sursă alternativă: Bloomberg

Folosim cookies