Analiză. Bâlbâiala forțelor de ordine ce a permis susținătorilor lui Trump să pătrundă în Capitoliu, cauzată de refuzul președintelui de a mobiliza Garda Națională. În final, ordinul a fost totuși dat de vicepreședintele Pence, dar acesta nu are atribuții în acest sens.

Numeroși comentatori au observat fragilitatea cordonului de poliție care trebuia să apere clădirea Congresului american, dar și diferențele de forțe dintre acesta și forțele federale desfășurate cu ocazia altor proteste. John Bolton, fostul consilier de Securitate al lui Donald Trump (acum un contestatar al acestuia) a numit incidentul “o îngrozitoare breșă de securitate”. Practic, din 1814, când trupele britanice au ocupat și au incendiat cladirea parlamentului american, nu s-a mai întâmplat nimic comparabil.

La începutul acestei săptămâni Administrația Trump a declarat că forțe de ordine civile (poliție) vor fi însărcinate cu protejarea clădirilor federale, dar, potrivit CNN, abia miercuri Pentagonul a primit o cerere de alertare a Gărzii Naționale, care este partea din Armata SUA responsabilă de apărarea teritoriului național.

Pe măsură ce evenimentele au evoluat, a devenit tot mai clar că Donald Trump, singurul împuternicit, potrivit Constituției americane, să mobilizeze armata, va ordona Gărzii Naționale din Districtul Columbia să ia poziție pentru apărarea Capitoliului. Și totuși, acest lucru s-a întâmplat, imediat ce protestatatarii au reușit să intre în Congres.

Declararea stării de asediu de către primarul Washington DC (Curfew – în realitate, o interdicție de circulație pe străzi, după ora 18) s-a produs tot cam în același timp (aproximativ 16, ora locală) dar nici acest lucru nu este suficient pentru un ordin de desfășurare a armatei.

Christopher Miller, secretarul interimar al Apărării și un apropiat al lui Donald Trump a sugerat că vicepreședintele Mike Pence (care este și președinte al Senatului) a fost cel care a aprobat în cele din urmă mobilizarea. Aparent Miller nici măcar nu a mai vorbit cu Trump atunci când a fost sunat de Mike Pence, deși mai târziu secretarul de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany, a scris pe Twitter că Trump “a îndrumat” Garda Națională să răspundă situației.

În mobilizarea Gărzii Naționale pare a fi fost implicat și secretarul Armatei, Ryan McCarthy, care miercuri după amiaza a declarat reporterilor că toți cei 1.100 de membri ai Gărzii Naționale din D.C. au fost mobilizați în sprijinul poliției locale și a unor entități federale de aplicare a legii (cel mai probabil agenți FBI, potrivit The New York Times), pentru apărarea Congresului SUA.

Rămâne cert doar faptul că Pence a vorbit cu secretarul Apărării și cu generalii Miller și Milley, conducătorii Armatei, deși vicepreședinte SUA nu are acest drept decât în situația în care președintele nu își poate exercita funcția sau este suspendat, iar vicepreședintele depune jurământul.

Surse alternative: CNN, The New York Times

Folosim cookies