SUA. Joe Biden îl va nominaliza pe generalul în retragere Lloyd Austin pentru funcția de secretar al Apărării. Este primul american de culoare, la conducerea Pentagonului.

În vârstă de 67 de ani, Austin este general cu patru stele, în retragere din 2016, de pe funcția de șef al Comandamentului Central al SUA, rol din care a supravegheat operațiunile militare americane în Orientul Mijlociu, pentru trei ani, în timpul ascensiunii Statului Islamic în Irak și Siria. În această calitate a colaborat destul de strâns cu Joe Biden, pe atunci vicepreședinte al SUA.

Pentru a primi funcția (politică) de secretar (ministru) al Apărării are însă nevoie de o derogare specială de la Congres, pentru că legea americană spune că militarii pot accesa funcții politice după șapte ani de la retragerea din activitate.

Potrivit CBS, opțiunea pentru Austin, care va deveni primul secretar de culoare al Apărării, a venit și pe fondul presiunilor tot mai mari din partea organizațiilor civice de a nominalizat membri ai grupurilor minoritare și femei pe funcții cheie din guvern.

Sursă alternativă: Washington Post

Folosim cookies