Încă infectat cu coronavirus, Donald Trump transmite un mesaje de amenințare pentru China: “Va plăti un preț mare pentru ce a făcut acestei țări și pentru ceea ce a făcut lumii”


Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un mesaj video de la Casa Albă, unde se recuperează după infectarea cu coronavirus, în care promite americanilor că vor primi gratis medicamentele, de care a beneficiat el însuși. Potrivit declarației sale fiscale, în 2017 Donald Trump deținea acțiuni atât la Regeneron (producătorul medicamentului cu anticorpi, încă neautorizat) cât și la Gilead, producătorul Remdesivir. Între timp, o altă companie farmaceutică, Eli Lilly a cerut autorizarea pentru a pune pe piață în regim de urgență un tratament similar cu cel al lui Trump.

În mesajul său, Donald Trump spune că a fost o binecuvântare faptul că el însuși s-a infectat și a oferit o scuză tuturor celor care s-au îmbolnăvit de Covid: “Nu a fost vina ta că s-a întâmplat acest lucru, a fost vina Chinei. Iar China va plăti un preț mare pentru ceea ce a făcut acestei țări. Va plăti un preț mare pentru ceea ce a făcut lumii.”
Potrivit CNN, Beijingul se aștepta la acest tip de retorică după infectarea lui Trump, dar limbajul său agresiv, care amintește de amenințări similare făcute în anii trecuți față de Iran, vine într-un moment de mare instabilitate a relațiilor dintre SUA și China, atât pe plan diplomatic, cât și militar.
China și-a mărit revendicările teritoriale în Marea Chinei de Sud, în Himalaya și peste insula autoguvernată Taiwan, în toate zonele în care SUA sunt deja angajate militar sau ar putea fi ușor târâte într-un conflict armat. În ultimele săptămâni, Armata Populară de Eliberare a lansat o mulțime de videoclipuri care susțineau capacitatea sa de a confrunta SUA, în timp ce mass-media de stat a avertizat deschis Washingtonul să nu testeze puterea Chinei.
CNN apreciază că amenințarea lui Trump “de a face China să plătească” se referă mai probabil la relațiile comerciale.

Sursă alternativă: CNN

Folosim cookies