Ordinele executive (un fel de ordonanțe de urgență) vin pe fondul declarațiilor administrației americane privind creșterea eforturilor de  a scoate din rețelele naționale aplicațiile chinezești pe care le numesc periculoase.

Oarecum similară cu Instagram, TikTok este o aplicație de video-sharing care permite distribuirea unor scurte filmulețe, în timp ce WeChat este similară WhatsApp dar are în plus funcționalități de protofel pentru plată on-line. TikTok are peste 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume, dintre care 80 de milioane în SUA, în timp ce WeChat atinsese în 2018 peste un miliard de utilizatori.

Considerate a fi o amenințare la adresa securității, pentru că, spune Donald Trump, dau acces guvernului chinez la datele cetățenilor americani, cele două aplicații au fost inițial interzise în rândul militarilor americani. Totuși, Trump nu le-a interzis pe teritoriul SUA, așa cum amenințase inițial ci, în baza International Emergency Economic Powers Act (o lege care dă puteri speciale președintelui în privința interzicerii unor tranzacții, în situații de urgență), Donald Trump împiedică aplicațiile chineze să mai poată face încasări de pe piața americană. Cele 45 de zile, termenul de intrare în vigoare al ordinelor executive, au însă menirea de a forța vânzarea TikTok către o companie americană. 

Anticipând mișcarea, chinezii de la ByteDance (proprietarul TikTok) au început deja discuții cu Microsoft pentru vânzarea operațiunilor din SUA, însă, potrivit Financial Times, gigantul american nu vrea doar operațiunile din SUA, vrea să cumpere toată aplicația TikTok și operațiunile din toată lumea.

Surse: Reuters, Insider, Financial Times

Foto: Kon Karampelas/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday